Bonsai bakımı püf noktaları

Popüler

Çin’de başlayan Japonya’ya yayılan ve oradan bütün dünyanın sevdiği bir bitki yetiştirme sanatı haline gelen Bonsai bakımı püf noktaları nelerdir?

Bonsai ne demek?

Bonsai’yi küçük ağaçlar olarak biliyoruz. Japonca’da bon ve sai kelimelerinin birleşmesi ise oluşan bonsai, bon-saksı veya tabak ve sai- ağaç yani tabaktaki ağaç veya saksıdaki ağaç olarak Türkçe’ye çevrilebilir.

Yani aslında bonsai bitki türlerinin ismi değildir. Normal ağaçtan genetik açıdan farkı bulunmayan bonsai, bir bitki geliştirme ve budama sanatıdır. Herhangi bir ağacı belirli teknikler kullanarak bonsai haline getirebilirsiniz. Oldukça zorlu, uzun yıllar üzerinde çalışılması gereken ve muazzam bir sanat bence.

Bonsai konusunda yalnızca evdekileri yaşatma noktasındaki tecrübelerimden yola çıkarak birkaç temel bilgi vermek isterim. Zira bonsai bakımı biliyorum demek öyle hemen olacak iş değil.

Bonsai bakımı püf noktaları

Bonsai ağacı sulaması toprak kurumayacak ama fazla da ıslak olmayacak şekilde yapılmalıdır. Fazla su kökleri çürütür. Toprağı kontrol ederek su vermek en doğrusudur.

Bonsai sulama nasıl yapılır?

Bonsai sulama yaparken toprağın tamamen ıslandığından emin olmalısınız. Bonsaiyi içi su dolu bir kaba bırakın ve emmesi için bekleyin. Kuru bölge kalmamalıdır.

Yazı önerisi: Orkidemin tomurcukları açmadan döküldü neden?

Bonsai bakımı püf noktaları arasında en temel şeylerden biri budama. Formunu korumasını sağlayacak şekilde budama yapılmalıdır. Fazla uzamış ve formu bozan dalları diplerinden kesin. Mutlaka steril bir makas kullanın ve mümkünse tek seferde temiz bir kesik ile budayın.

Bonsai budaması yaz ve kış aylarında yapılmaz. Elbette çok daha kapsamlı bir konu ancak genellikle gördüğüm kadarıyla geçiş mevsimleri yani sonbahar ve ilkbahar daha uygundur.

Toprak değişimi her zaman olduğu gibi türlere ve bitkiye göre karar verilir. Hatalardan biri sık toprak değişimidir. Adaptasyon sorununa yol açabilir. Köklere zarar vermemek mühim. Bitkinin türü ve bitkiniz özelinde karar vermek çok önemli.

Bonsai sulama yaptıktan sonra yapraklarda su damlası kalmaması önemlidir. Su damlaları mercek görevi görerek yaprakları yakabilir. Özellikle narin türlerde yakıcı yaz güneşi problem yaratabilir.

Bonsai toprağı seviyesi düşerse üzerine toprak ekleyerek ilerleyebilirsiniz.

Kalorifer, klima gibi sıcak soğuk değişiminin yüksek olduğu alanlara koymayın. Bu bilgi genel olarak diğer bitkilerde de önemli.

Yaprak döken bonsai hemen çöp oldu çürüdü anlamına gelmez. Adapte olmaya çalışıyor olabilir. Şartlar uygun olmadığı için tepki vermeyebilir. Bazen bu tepkiyi hemen görmeyebilirsiniz. Uygun şartları sağlayıp bekleyin.

Bonsai gerçekten çok yoğun çalışma ve mesai gerektiren bir disiplin. Bu sebeple bir nebze öneri niteliğinde bu bilgileri paylaştığımı belirtmek isterim. Konuyla ilgili detaylı bilgiler, eğitimler ve sayısı kaynak bulmak mümkün. Bol bol araştırma yapmak ancak bıkmadan devam edebilmek keyifli 🙂

🍃 https://www.instagram.com/evyesili/

🍃 https://evyesili.com/

🍃 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

🍃 https://www.gizemaydogan.com/

🍃https://www.youtube.com/c/RootsBuds

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -