Eylül ayında yapılacak iç ve dış mekan bitki bakımı işleri

Popüler

Sonunda geldi en sevdiğim ayların ilki. Eskisi kadar belirgin bahar ayları yaşamasak da hala Eylül geldi deyince mutlu oluyor insan. Bu yazıyı Eylül ayının 18’inde kaleme alabiliyorum bu yıl zira havalar ancak serinlemeye ve ‘sonbahar ayları’ yaşanmaya başladı. Bugüne kadar sıcaklık 30 derece civarındaydı malum. Peki, Eylül ayında yapılacak iç ve dış mekan bitki bakımı işleri neler? Hem benim deneyimlerime hem de bahçıvanların önerilerine bakalım.

Eylül ayı iç mekan bitki bakımı işleri

Sonbahar ayları kış mevsimi öncesindeki son gelişim maratonu gibi düşünülebilir. Bu ara pek çok iç mekan bitkisinde hızlı büyüme gözlemleyebilirsiniz. Sonra yavaş yavaş yaprak azaltma ve dinlenme dönemi gelecek muhtemelen. İç mekanda çok fazla kış algısı yaşayamasa da güneş ışınlarının açısındaki değişiklik bitkileri dinlenmeye sevk ediyor.

Saksı değişimi için bu büyüme maratonundan faydalanmanızı öneririm. Saksısı veya toprak karışımı değişecekler için havalar soğumadan harekete geçmelisiniz ki bu hızlı gelişim döneminde çabuk adapte olabilsinler.

Bitkilerimizi Eylül ayında beslemeye devam edebiliriz. Özellikle bu hızlı gelişim döneminde besin mineralleri eksikliği yaşasınlar istemeyiz ama her zaman söylediğim gibi abartmıyoruz. Normal şartlarda önerdiğim gibi 2-3 haftada bir beslemek yeterli. Sıvı bitki besinlerini suyla seyrelterek verebilirsiniz. Kışın iç mekandakilerin gelişimi çoğunlukla devam etse de ben beslemeyi pek tercih etmem. 1-2 yaprak açanlara besin vermem ama büyüme hızı yüksek olanları bahara kadar 1-1,5 ayda bir besleyecek şekilde aralığı seyreltirim.

Bitki çoğaltma yapmak için güzel mevsim. Pothos / Epipremnum türleri bu aralar çok hızlı gelişiyor. Suda köklendirmek için çok güzel bir zaman. Değerlendirmenizi öneririm 🙂  Ben menekşe ve pothos deniyorum, çok hızlı kökleniyorlar kesin bilgi 🙂

Yine diğer tropikleri çoğaltmak için çok uygun bir dönem. Kaktüs ve sukulentleri bu mevsimde ayırmayı/çoğaltmayı tercih etmiyorum zira iyi ışıklanma ve sıcak hava önemli çoğu için. 

Schlumbergera bridgesii ( Yılbaşı kaktüsü) veya Rhipsalis gibi tropik orman kaktüsleri çoğaltılabilir ancak Echeveria gibi daha kurak şartlar tercih eden sukulentleri ve kaktüsleri (kaktüsler de sukulent türü bitkilerdir. Sukulent: Vücudunda su tutan bitki diyebiliriz) ayırmıyorum. 

Her türlü solan, çürüyen, sararan yaprakları yaprak sapının dibinden budamak her mevsim olduğu gibi Eylül ayında da önemli. Bu dönemde sulama ihtiyacı yavaş yavaş azalmaya başlayabilir gelişim hızına bağlı olarak. Foşur foşur sulama dönemini kesinlikle geride bırakın. X günde bir şeklinde değil kontrol ederek sulama yapın. İki sulama arasını açmaya başlayabilirsiniz.

Bizim evde gelişimi şahane bir şekilde devam eden bitki cinsleri şunlar: Epipremnum, Monstera, Scindapsus, Rhaphidophora, Sansevieria, Rhipsalis, Crassula, Schlumbergera, Philodendron, Ficus vb. kısaca hepsi hala epey keyifli 🙂

Eylül ayı bahçe ve balkon bitki bakımı işleri

Öncelikle yazdan kalan ve zamanı geçmiş çiçekleri her zaman olduğu gibi budamak elzem. Sardunyalar hala biraz çiçekli ancak artık renkleri ve formları bozulmuş durumda. Onları çiçek saplarının dibinden steril bir makas ile muhakkak budayalım.

Bu dönem sardunya çoğaltma başta olmak üzere Salvia ve Fuchsia (küpeli) çoğaltmak için ideal bir dönem. Çelik alıp direkt toprağa saplayabilir veya suda köklendirme deneyebilirsiniz.

Çalı formundaki gülleri de bu mevsimde budamak oldukça faydalı olacaktır. Solan çiçeklerle birlikte birkaç boğum alttan budama yapın. Yeniden çiçeklenmeye teşvik edebilirsiniz.

Kasımpatı dönemine az kaldı, tam bir kışa giriş yeşili Chrysanthemum, balkonunuzda yer vermeye başlayabilirsiniz  serin havalarla birlikte 🙂

Sıklamen mevsimi de yavaştan geliyor. Geçen yıldan uyuttuğunuz sıklamen soğanlarını havanın serinlemesiyle birlikte sulamaya başlayabilir veya yağmur alan bir alana çıkarabilirsiniz.

Narin bitkileri kuytu bir alana veya iç mekana taşımak önemli. Ani sıcaklık düşüşleri yaprak uçlarında kurumaya neden olabilir. Hava normal sıcaklıklarda seyretse dahi rüzgarın etkisini unutmayın. Rüzgar etkisiyle bolca kuruma görebiliriz. Devrilebilecek büyüklükteki ve/veya askılı bitkileri de mutlaka bağlayalım veya taşıyalım.

Yağmurlar başlamadan yaprak azaltmak isteyebilirsiniz. Ortancaların olgun kahverengi dallarını budayabilirsiniz. 

Bitkilerin dibindeki kuru yaprakları ve otları toplayalım, saksıları minik bir çubukla hafifçe çapalar gibi eşeleyelim. Doğada bu işlemi yapan canlılarımız maalesef saksılarımızda yer almadığından havalandırma görevi bize düşüyor.

Tek yıllık petunyalar ve kadife çiçekleri gibi bitkilerin mevsimi artık geçti. Onların saksılarını temizleyebilirsiniz. Toprak karışımında bir problem yoksa bu toprak karışımına 1:1 oranında yeni karışım ekleyerek bu materyali diğer türlerde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Lavanta, biberiye, nane ve fesleğen gibi mutfak otlarını budamayı ihmal etmeyin. Kurutmak için da şahane bir dönem. Yağmur bir gün toplayıp kağıt üzerine serip kurutabilir ve kış boyunca yemeklerinizde kurutulmuş olarak da kullanabilirsiniz. 

Kışlık sebzeler için yer ayırmaya ve ilkbaharda çiçeklenecek sümbül, çiğdem, nergis, lale gibi soğanlı bitkileri dikmeye başlayabiliriz yavaştan. Biraz serinlesin ama acele etmeyelim hemen.

Zakkum çiçekleri bu dönemde solmaya başlar. Tohuma kaçmasını istemiyorsanız budamayı unutmayın.

Açık alanda yani bahçedeki bitkileri soğuktan korumak gerekliyse malç uygulamasına başlayabilirsiniz. Dış mekandaki starliçeler gibi ani don olaylarında hasar görecek bitkilerin dibine ağaç kabuğu, çam kabuğu veya farklı tür malç uygulaması yapabilirsiniz.

Fasulye ve bezelye gibi baklagiller kuruduysa kes-bırak yöntemi ile toprağa azot kazandırmaları için kullanabilirsiniz. Azot bağlayan ve toprağımızı zenginleştiren türleri kurudu diye alıp çöpe atmak yapılan en büyük hatalardan biridir. 

Bahçedeki domateslerin de son demleri artık. Daha rahat kızarmaları için gölge yapan yaprakları ve dalları budamanızı öneririm ki soğuklar gelmeden kalanları da hasat edebilesiniz 🙂

Bahçe mobilyalarının da bakım dönemi. Budama makaslarınızı, küreğinizi kesinlikle yağmur altında bırakmayın ki paslamasınlar. Yağmur etkisiyle problem yaşayabilecek dayanıksız ahşap malzemeleri de yine kuytuya almak önemli.

Mevsimler artık öyle belirsiz ki kesin şu dönemde şu yapılır diyemiyoruz maalesef. Hava durumuna, çiftçilerin hareketlerine ve bölgenizdeki yeşil parmaklı komşuların planlarına göre ilerleyebilirsiniz.

18 Eylül 2022, İstanbul

Gizem Aydoğan

🍃 https://www.instagram.com/evyesili/

🍃 https://evyesili.com/

🍃 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

🍃 https://www.gizemaydogan.com/

🍃https://www.youtube.com/c/RootsBuds

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -