Ekim Ayında Yapılacak Bitki Bakımı İşleri

Popüler

Geldi kutlu doğum ayı 🙂 Ekim doğumlu biri olduğumdan mıdır nedir gerçekten sonbahar ve özellikle Ekim ve Kasım aylarına bayılıyorum. Doğa yavaşça dinlenme dönemine geçerken  hem iç mekan hem dış mekanda yapabileceklerimizin hala sınırı yok. Topraklanmak isteyenler için Ekim ayında yapılacak bitki bakımı işleri listesi hazırladım. Oduncu gömleğini giyip budama makasını bileyenler buyursunlar 🙂

Ekim Ayında Yapılacak Bitki Bakımı İşleri

Ekim ayında yapılacak bitki bakımı işleri arasında bolca budama, soğanlı bitki dikimi, soğuktan koruma çalışmaları ve bazı türlerin beslenmesi bazılarının ise yavaştan uykuya geçmesi bulunuyor. Hem iç hem de dış mekan için ayrı ayrı aktarmaya çalıştım.

Ekim ayı dış mekan ve bahçede bitki bakımı işleri

Yavaştan kışa hazırlandığımız Ekim ayı ile birlikte bitkilerimizde de yaprak dökme hızının arttığını görebiliriz. İstanbul bugün itibariyle gerçekten kış mevsimine giriyor. An itibariyle sıcaklık 27 C dolaylarında ancak yarın itibariyle soğumaya başlıyoruz. Bazı türler yapraklarını hızlı dökerken bazıları biraz daha yavaş davranabilir çok normal.

Dış mekanda baktığımız bitkilerin çiçeklerinin zamanı geçtiyse mutlaka budayalım. Dökülen yaprakları toplayarak varsa kompost alanında değerlendirelim. Bazı çiçekleri kurutmak için de kullanabiliriz, şahane bir deneyim olur.

Manolya ağaçları varsa sağda solda sakın kaçırmayın bu arada. Tam tohum alma dönemindeyiz. Manolya tohumu çimlendirme videosunda soğuk katlama yöntemi ile manolya çimlendirme anlatmıştım. İzleyerek siz de biraz uzun ancak keyifli bir deneme yapabilirsiniz.

Kademeli azalan soğuklara dayanan pek çok bitkimiz ani soğuma söz konusu olduğunda problem yaşayabilir. Bu sebeple dondan etkilenebilecek sardunyalarımızı, turunçgillerimizi yavaşça kuytuya taşıma zamanı geldi diyebiliriz. Şiddetli rüzgar almayan bir alana, varsa kapalı balkona veya kış bahçesine taşıyabiliriz. Taşıyamayacağımız bitkiler için zirai don uyarılarını takip etmeli ve gerektiğinde çuval bezi gibi hem hava alan hem de dondan koruyan bir materyalle örtmeliyiz.

Rüzgarın etkisini sıklıkla unutuyoruz ben hatırlatmak isterim. Şiddetli rüzgarlarda devrilebilecek saksıları yere indirme, tavana asılı bitkileri aşağıya alma zamanı geldi. Bahçede dikili ve rüzgarın şiddetinden kırılabilecek bitkilerimizi de destek çubuğu ile bağlamak için güzel bir dönem. Destek çalışması yaparken budama yapmak da uygun olacaktır. Kırılan, hastalıklı, birbirine sürten ve sağlıksız dalları budayarak bitkilerimizi kışa hazırlamayı listemize alalım.

ÖNERİ: Destek çubuğu önerileri için tıklayın!

Ekim ayının ikinci yarısı itibarıyla zirai don uyarıları duymaya başlayabiliriz. Bu sebeple yazlık sebzelerimizin hasadını bitirsek iyi olur. Bu dönemde dikimini yapabileceğimiz kışlık sebzeler arasında lahana, karnabahar, turp, marul, kereviz ve ıspanak var. Kışın taze sebze yemek istersek tohumdan veya fideden ekim-dikim işlerini devam ettirebiliriz.

Dış mekan için soğanlı bitkilerimizin de dikim zamanı. Lale, nergis, sümbül, frezya ve zambak gibi soğanlı süs bitkilerinin dikimini yapabilirsiniz. Yine sıklamenler gibi kış aylarında çiçeklenecek bitkileri beslemeye başlayabilirsiniz yavaştan. Kasımpatı varsa onun da beslenme sürecine devam edebiliriz. 

İlgili: Sıklamen bakımı nasıl yapılır?

Dış mekan işlerimizi yaptıktan sonra aletlerimizi temizlemeyi ve bakımlarını yapmayı da ihmal etmeyelim. Çamurlu bırakılan aletlerde paslanmaya çok sık rastlarız. Temizleme sonrasında bağlantı yerlerini yağlamayı ve kuru bir alanda muhafaza etmeyi unutmayın.

Tüm videolara, yazılara ve kullandığım ürün önerilerine şu linkten listeler halinde ulaşabilirsiniz 👇🏻

https://linktr.ee/gizemaydogan

Ekim ayı iç mekan bitki bakımı işleri

Bu tarihler iç mekan bitki bakım işlerimizin biraz arttığını gözlemleyebiliriz. Balkona aldığımız bazı türleri içeriye taşımanın zamanı geldi. Ani don olayları yaşanmadan kuytu bir alana, balkonda etrafını çevirdiğiniz bir kitaplığa veya iç mekana taşıma mevsimindeyiz. Yani bol lojistik işimiz var 🙂

Ben balkondaki bitkileri etrafını sera naylonu ile kapladığım bir kitaplığa diziyorum. Kuzey cepheye bakan ve şiddetli rüzgarların etki alanında kalan bitkileri kış boyunca burada muhafaza ediyorum. Kar altında bıraktığım birkaç tür var. Fatsia japonica geçen yıl karda kalınca bu yıl coşmuştu onu yine içeriye taşımayacağım. Toprak saksı içerisindeki sukulentlerimi ve kaktüslerimi de kuytuya çekeceğim ancak serama koymayacağım. Onun haricinde plastik saksılardaki tüm bitkileri raflara dizmeye başlıyorum önümüzdeki hafta. 

İlgili: Bitki bakımında sonbahar ve kışa hazırlık 

İç mekanda Maranta türleri epey güzel gelişim kaydediyor. Kışa girmeden önce bitkilerin tam istediği mevsimi yaşıyoruz aslında, bu sebeple epey mutlular. Monsteralar ve Alocasia türlerinde biraz kırmızı örümcek ve thrips sorunu yaşıyorum. Onlara müdahale ediyor, istila edilmiş dalları buduyor ve tedavi uyguluyorum. 

İlgili yazı: Yaprak zararlıları ile mücadele

Saksı değişimi için uygun bir dönemdeyiz. Havalar iyice soğumadan önce ihtiyaç varsa saksı değişimi ve toprak karışımı değişimine devam edebilirsiniz. İç mekanda çok fazla mevsime bağlı iş yapmıyoruz ancak ben yine de mecbur kalmazsam kışın pek ellemiyorum arkadaşları. Zira gelişim muhakkak yavaşladığından adapte olma süreleri de uzuyor. 

Son besinleri verdiğim dönemdeyim. Gelişimi devam edenlere ara ara vermeye devam ederim muhtemelen ancak çok nadir olacak şekilde ilerlemekten yanayım kış aylarında. Gelişme hızı yüksek olanlara sıvı besin takviyelerine devam edebilirsiniz. Pek ses çıkarmayanları beslemeyi durdurabilirsiniz 🙂 

ÖNERİ: Bitki besini önerileri için tıklayın!

Bitki çoğaltma iç mekanda tüm hızıyla devam edebilir. Ben an itibarıyla Epipremnum aureum (golden pothos), Saintpaulia ( Afrika menekşesi) , Rhaphidophora tetrasperma gibi türleri suda köklendiriyorum. Hepsinin de epey keyfi yerinde. Dendrobium orkidem halen çiçekli. Onun da keyfini sürmeye devam ediyorum 🙂

Işık oranı azaldıkça bitkileri sulamayı da abartmamaya özen gösterelim. İki sulama arasını yavaştan açmaya başlamamız gereken bir döneme giriyoruz. Kaloriferler yanmaya başladığında dibinin kuru olması da bizi aldatmasın zira ortam ısısı ile suyun buharlaşma ihtimalini unutmayın. Ayrıca kalorifer peteklerine suluk asmaya başlayabilir ve ısı kaynaklarına yakın konumlanan bitkileri biraz uzaklaştırabiliriz. 

Ekim ayında yapılacak bitki bakımı işleri listem bu şekilde. Instagram’da her bir işi yaptıkça mutlaka paylaşmaya özen gösteriyorum. Youtube üzerinden de detaylı bitki bakımı videoları ile ev yeşili bakımında merak ettiklerinize ulaşabilirsiniz.

1 Ekim 2022, İstanbul

Gizem Aydoğan

🍃 https://www.instagram.com/evyesili/

🍃 https://evyesili.com/

🍃 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

🍃 https://www.gizemaydogan.com/

🍃https://www.youtube.com/c/RootsBuds

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -