Temmuz Ayı Çiçekleri: Delphinium (Hezaren) İle İlgili İlginç Bilgiler

Popüler

Temmuz ayı çiçekleri dediğimizde karşımıza Delphinium türleri ve onların eşsiz güzellikteki çiçekleri çıkar.

Dilimizde Hezaren olarak Delphinium türleri, Ranunculaceae yani Düğünçiçeğigiller familyasının bir üyesidir ve Akdeniz, Afrika ve Avrupa’nın bazı bölgelerine özgüdür.

Bahçelerde bolca tercih edilen Delphinium türleri, temmuz ayı çiçekleri arasında yer alır ve çeşitli kültürlerde temmuz ayında doğanlar ile özdeşleştirilir. Aynı familyadan olan Consolida (mahmuzotu) ile de hem benzerdir hem de yakın akrabadır.

Öncelikle temmuz ayında aramıza katılan sevgili okuyucularımızın doğum günlerini kutlayalım ve şimdi tarihin tozlu sayfalarında Delphinium ile ilgili karşımıza çıkan anekdotlara, mitlere ve efsanelere kulak verelim.

Tarihten Delphinium (Hezaren) İle İlgili İlginç Bilgiler

Yunan mitolojisine göre Delphinium, meşhur Truva Savaşı sırasında önemli bir rol oynayan, Paris tarafından öldürülen Akhilleus’un bedenini alıp usulüne uygun şekilde gömmek için Truvalılara karşı savaşan cesur savaşçı Ajax’ın (Aias) kanının damladığı yerlerde yeşeren bir tür bitkidir. Bazı kaynaklarda Ajax’ın kanının aktığı yerde sümbüllerin çıktığı da karşıma çıktı.

Yunanlılar, bitkinin çiçeklerini bir yunusa (delphis) benzettiğinden bu bitkiye Delphinium adını vermiştir. Eski Romalılar da yine bu bitkimiz için yunus tanımını kullanmış ve Neptün’ün nesli tükenmekte olan bir yunusu korumak amacıyla onu çiçeğe dönüştürdüğüne inanıyormuş.

Antik Yunan’da Delphinium’un açık yaraları tedavi etmek amacıyla kullanıldığı da yine bu coğrafyayla ilgili rastladığımız bilgiler arasında. Sanıyorum zehirli olması sebebiyle zaman içerisinde kullanımı terk edilmiş.

İngiltere’ye geldiğimizde eski zamanlarda insanların hayaletler ve büyüye karşı kendilerini korumak için banyo suyuna Delphinium bıraktığını görüyoruz. Delphinium bitkisinin yıldırımlardan koruduğuna da inanılırmış. Viktorya döneminde de yine Delphinium’un kötülükleri engellediği düşüncesi oldukça yaygınmış.

İlginizi çekebilir: Mart Ayı Çiçekleri: Nergis

Ortaçağ İtalya’sında hezaren çiçeği, üç savaşçının bir ejderhayı öldürdükten sonra kılıçlarını çimenlere silmesiyle topraktan fışkıran bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Ejderhanın mavi kanının ve zehrin karışarak güzel ama zehirli bir mavi çiçek oluşturduğu söylenirmiş.

Transilvanya’da ise yine büyüyle alakalı kullanımına rastladığımız Delphinium’um, ahırların yanına dikilirse cadıları uzak tuttuğuna inanılırmış.

Amerikan yerlileri Delphinium çiçeklerini boya elde etmek ve böcekleri kovmak için kullanırmış. Kuzey Amerika’nın Pawnee kabilesi ise Dünya varlıklarına yukarıdan bakmak için gökyüzünde bir delik açan mitolojik bir figür olan “Dream Woman” ile ilgili bir inanışa sahipmiş. Delphinium bitkisinin, mavi gökten dökülen kırıntıların yere düşmesi ile yeşerdiği düşünülürmüş.

Hıristiyanlığa baktığımızda pek çok bitkide olduğu gibi Delphinium’un, Meryem Ana ile ilişkilendirildiğini ve onun gözyaşlarını temsil ettiğini görüyoruz.

Ayrıca Delphinium, George Washington’un mektuplarında bahsi geçen birkaç bitki türünden biriymiş.

Temmuz Ayı Çiçekleri: Delphinium – Hezaren Çiçeğinin Anlamı Nedir?

Bitkilere atfedilen anlamlara inanmayı her ne kadar biraz garip bulsam da bu durum bahsi geçen bilgileri okumanın ve aktarmanın keyifli olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Temmuz ayı çiçekleri arasında ilk sırada yer alan Delphinium, güzel bir ruhun, çabukluğun ve genel olarak pozitifliğin simgesi olarak görülürmüş.

İlginizi çekebilir: Şubat Ayı Çiçekleri: Menekşe

Elbette yalnızca bitkinin değil değişik renklerinin de anlamı karşımıza çıkıyor.

Mavi hezaren asaleti ve zarafeti temsil ederken pembe Delphinium kararsızlık anlamına geliyormuş. Beyaz Delphinium kişinin mutlu bir mizacı olduğunu gösterirken mor Delphinium ilk aşkı sembolize edermiş.

-Bu yazı bilimsel bir kaynak olması iddiası ile yazılmamıştır, Delphinium ile ilgili karşıma çıkan çok sayıda yabancı kaynaktan derlenerek ekranınıza ulaşmıştır.-

Haziran 2023, Yalova

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -