Haziran ayında bahçede yapılacak işler

Haziran ayı geldi ve yaz iyiden iyiye kendini hissettiriyor. Haziran ayında bahçede yapacağınız işlerden biraz bahsedelim. Elbette bu listedeki işlerin zamanı, yaşadığınız bölgeye, şehre ve bahçenizin konumuna göre değişebilir ancak ben yine de hatırlatma yapmak amacıyla birkaç şey sıralamak istedim.

Lale mevsimi geçtiğine göre lale soğanlarını topraktan çıkarıp serin ve karanlık bir yerde saklamak gerek. Lalelerin üzerinde hala çiçekler varsa öncelikle çiçekleri kesmek önemli. Ancak yapraklar sararmadan yaprakları kesmiyoruz ki fotosentez ve dolayısıyla soğanlarda besin depolama işlemi devam edebilsin. Çiçekler geçer geçmez yapraklar dahil keserseniz seneye zayıf soğanlar ile baş başa kalabilirsiniz 🙂 Yaprakların sararması genelde çiçeklerin geçmesinden bir ay sonra gibi yaşanır. Çatal uçlu bir bahçe aleti ile soğanları topraktan çıkarın ve soğanın dış kısmındaki ceketi nazikçe çıkarın. Kurumaları için bekletin ve gazete veya kraft kağıdına sarıp serin, kuru, karanlık bir yere kaldırın. 

Gelişimi hızla devam eden bitkileri bu dönemde desteklemek ilerideki form bozukluklarına karşı önlem almanızı ve tabiri caizse yaşken eğmenizi sağlar. 

Sık sık teftişe çıkıp kuruyan, bozulmuş, hasta veya yoğun dallı türlerde birbirine dayanan ve/veya birbirini engelleyen bitkilerde budama yapabilirsiniz.

Tırmanıcı gülleriniz varsa daha iyi ışıklanma için yatay şekilde terbiye ederek bağlamak çiçeklenmeyi teşvik edecektir. Yine gelişimi hızlanan ve sık dallanan bitkilerde cılız sürgünleri temizleyerek bitkinin daha iyi ışıklanmasını sağlayabilirsiniz.

Bahçenizde çiçekli haldeki sardunyalar, dahlialar ve daha pek çok bitkinin solan çiçeklerini budamayı unutmayın. Budarken çiçek sapını steril bir makas kullanarak kesin. Bitkiden bitkiye geçerken alkollü bir bezle makasınızı temizlemeyi unutmayın. Geçen çiçekleri budamak yeni çiçekleri teşvik etmenizi sağlar. 

Dahlialar uzadıkça gövdeleri çiçekleri taşıyamayabilir. Alt gövdeyi bitkiyi sıkmayacak şekilde bağlamayı düşünebilirsiniz. 

Bahçenize faydalı canlıları çekmek için sebze yataklarına veya çiçekli bitkilerin arasına kadife çiçeği dikmeyi düşünebilirsiniz. Hem renk hem de faydalı canlıları cezbedici özelliğinden faydalanmayı sevdiğim bitkilerden biri kadife çiçeği. Kesinlikle öneririm. Ben çiçek köşemde aralara 10 tane kadar iliştirdim 🙂

Sulama yaparken kesinlikle gündüz sıcağını değil sabah ve akşam serinini tercih etmeniz gerektiğini hatırlatmayı unutmayayım. Sulama yaparken yaprakları ıslatmamak da oldukça önemli.

Yağmur sonrasında akşam saatlerinde sebze bahçenizde salyangoz avına çıkmak gerekebilir 🙂

Mutfak otlarının tohumlarını ekmek için gayet uygun bir dönem.

Domateslerde koltuk alma yapmayı unutmayın.

Boylanan salatalıkları bağlamak da yine önemli. Halihazırda bağlananları da sık sık kontrol edin.

Hassas olmayan kaktüslerinizi ve sukulentlerinizi yakıcı öğle güneşi almayacak şekilde bahçeye çıkarabilirsiniz. Gözlemlemeyi unutmayın. Renklerinin hafif kızarması normal olsa da takibinizde olsun ki sıkıntı görürseniz yine korunaklı bir alana alabilesiniz.

Baharda çiçeklenen ve çiçekleri geçen çalıları ve çiçeklerin budamasını unutmayın.

Bahçenizi yer örtücüler ile kaplamayı, böylece hem su tasarrufu sağlamayı hem de alanınızı daha da yeşillendirmeyi ihmal etmeyin.

İlgili: Yer örtücü buz çiçeği uygulaması

Saksılı bitkilerin gelişim hızına bağlı olarak besleme yapmaya devam edin. Sıvı bitki besinli su ile sulamadan önce bitkinin toprak karışımının nemli olmasının önemini unutmayın. Kuru ortama bitki besinli su verirseniz kökleri yakabilirsiniz.

Saksılı bitkilerde gerekli görüldüyse saksı-toprak karışımı değişimi yapabilirsiniz. Ben serin sabah saatlerini tercih ederim.

Ev Yeşili Youtube kanalını ziyaret etmeyi unutmayın 🙂

This website uses cookies.