Yer örtücü sukulent: Mesembryanthemum cordifolium-Buz çiçeği

Popüler

Geçtiğimiz yıl Ege’deki yazlığın bahçesindeki ufak bir alana önceki adıyla Aptenia cordifolia şimdiki adıyla Mesembryanthemum cordifolium sermiştim. Kendisini dilimizde buz çiçeği adıyla biliyoruz. Biraz bahsedeyim tanışıklığımızdan.

Mesembryanthemum cordifolium sürünen, yayılan, yer örtücü bir sukulent yeşilimiz yani vücudunda su depolayan türlerden biri. Tür ismindeki epitet “cordifolium“, bitkinin kalp şeklindeki yapraklarına ithafen verilmiş. Buz çiçeği, Aizoaceae (Buzçiçeğigiller) ailesine mensup. Kuraklığa da sert kışlara da epey dayanıklı. Kışın hava sıcaklığının -7 dereceye kadar düştüğü bir bölgede rahatlıkla hayatta kalmayı başarmış.

İlgili: Sukulentimin yaprakları kararıyor neden?

Oldukça hızlı büyüme gösteren buz çiçeği, bulunduğu alana yayılıyor ve toprağın üzerini adeta bir halı gibi güzelce kaplıyor. Fazla boylanmıyor, yatay düzlemde ilerliyor. Ben hanımeli ve güllerin dikili olduğu çevrili bahçe köşesinde yer örtücü olarak kullandım. Birkaç dalı serdim, suladım ve kendi haline bıraktım. Bu yıl geldiğimde karşılaştığım manzara beni epey mutlu etti.

Mesembryanthemum cordifolium-Buz çiçeği çoğaltma

Çoğaltması çok kolay türlerden biri Mesembryanthemum cordifolium. Sürünerek ilerlerken yeni kökleriyle toprağa tutunuyor ve her bir gövde bölümünü ayırarak annenin kopyası bitkiler elde edebiliyorsunuz yani vejetatif çoğaltmak mümkün.Suda köklendirip saksıya alabilir veya direkt olarak toprağa saplayabilirsiniz. Sapladığınız veya toprakla örttüğünüz yerlerdeki yaprakları temizlemeyi unutmayın. Düğüm olarak da bilinen nod bölümlerini yani dal üzerindeki hafif çıkıntılı ve genelde yaprak altında kalan yerleri toprakla öpüştürmeniz yeterli. 10-15 cm uzunluğunda çelikler bile yeterli. Dilerseniz toprağa sererken daha uzun çelikler de kullanılabilir elbette.

Bakımı çok kolay. Bakmıyoruz ve kendi haline bırakıyoruz 🙂 O ne yapacağını biliyor ve usulca bulunduğu alanı kaplıyor. Çevrili bir alanı örtecekseniz benim gibi alanın dışına çıkan sürgünleri budayabilirsiniz. Form budaması yaparken kestiğiniz bu bölümleri buz çiçeğini çoğaltmak için kullanabilirsiniz. Ben budadıklarımı çevrili alanımın diğer yanlarına serdim ki bütüncül bir görünüm elde edebileyim.

Minik minik çiçekler de açıyor Mesembryanthemum cordifolium. Pembe renkli çiçekleri geceleri kapanıp gündüzleri kendini gösteriyor, mor renkli çiçekleri olanlar da var. Belirli bir mevsimde çiçek açar demek yerine gönlünce açar diyoruz 🙂

Duvar üzerine konumlandırdığınız bir saksıya dikip duvardan sarkıtmak için de yer örtücü olarak da uygun türlerden biri. Kuraklığa dayanıklı oluşu su tasarrufu konusunda da gönlümüzü ferahlatıyor.

Seralardan ve fidanlıklardan oldukça makul fiyatlarla satın alabileceğiniz gibi bir restorandan veya komşudan izin isteyerek de çoğaltma yaparak bahçenizi yeşillendirebilirsiniz.

Ev Yeşili

#evyesili_bahce

Aydın, 2022

 

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -