Phalaenopsis Orkide Bakımı Püf Noktaları

Phalaenopsis yakıcı direkt güneş ışığından hoşlanmaz ama karanlıkta da olmak istemez elbette. Pencereye yakın direkt güneş ışığı almayacak şekilde konumlandırın.

Phalaenopsis sulaması yaparken bir düzen takip etmek yerine gözlemlerek ilerlemek önemli. Orkidelerin ölme nedeni genellikle az sulama değil fazla sulamadır. Çok sulamak bitkilere iyi bakmak anlamına gelmez aksine onları strese sokar ve kök çürümesine neden olabilir. Kök çürümesi geri döndürmesi imkansız sonuçlar doğurabilir. Orkide sularken kökleri kontrol etmelisiniz. Kökler canlı yeşil ise sulama yapmamalısınız. Kökler grileşmeye ve cansızlaşmaya başladıysa sulamalısınız.

Orkide toprağı özeldir. Bildiğimiz torflarda Phalaenopsis bakımı yapılmamalıdır. Ağaç kabukları, kil bilyesi veya turba yosunundan oluşan karışımlar kullanılabilir.

İlgili Yazı: ORKİDE SAKSI DEĞİŞİMİ PÜF NOKTALARI

Phalaenopsis Orkide Bakımı Püf Noktaları

➡️Her mevsim aynı aralıklarla sulama yapmak doğru değildir. Mevsime, sıcaklığa, gelişimine ve büyüme hızına göre bitkinin su ihtiyacı değişir. Gözlem yaparak sulama yapmalısınız.
➡️Buz küpleri kullanarak orkide sulaması yapmak doğru değildir. Buzlu suyla yıkanmak ister misiniz? Sanıyorum hayır. Buz küpleri orkideyi strese sokabilir ve köklerine zarar verebilir.
➡️Sulama yaparken orkide saksısının tek bir tarafından dökmeyin. Etrafını dairesel hareketlerle gezdirin ve her yerin eşit sulandığından emin olur. Kökleri görebilmek adına şeffaf orkide saksısı kullanmak ve altının delikli olması önemlidir. Şeffaf saksıyı dekoratif bir saksıya oturtabilirsiniz elbette.
➡️Orkide sularken riskli noktalardan biri de bitkinin orta kısmının yani göbeğinin ıslanmasıdır. Ortasına su dolarsa veya değerse kağıt havlu ile bu suyu emdirerek alın. Yoksa ortası çürüyebilir ve bitki kaybedilebilir.
➡️Orkide yaprakları kırışması bitkiniz yeterince su alamıyor demektir. Az suladığınız anlamına gelebilir. Kökler fazla sulamadan dolayı çürüdüğü için de yeterince su alamıyor olabilir. Köklerin çürümemesi bu sebeple de çok önemli zira Phalaenopsis yapraktan çoğaltma yapılabilecek bir bitki de değil.
➡️ Orkide kökleri yumuşak ve çürümüş gibi görünüyorsa fazla sulama veya az ışık aldığı anlamına gelebilir. Hafifçe kökü çektiğinizde etrafındaki tabaka elinize geliyor ve ince bir ip gibi orta kök kalıyorsa kök çürümesi başlamış veya bu kök çürümüş demektir. Orkide kökleri sünger gibi bir yapıya sahiptir. Suyu alıp bitkiyi besleyebilmek için bu şekilde kalması önemlidir. Kökler çürüdüyse, yumuşak ve kahverengi görünüyorsa saksı değişimi esnasında bu kökleri hafifçe çekerek temizleyin ve sağlıklı köklerin saksı dışından görünecek şekilde dikimine dikkat edin ki kontrol edebilesiniz.
➡️ Orkide çiçek açmıyorsa gece uyuyamıyor veya bulunduğu oda çok sıcak anlamına gelebilir. Orkidenin çiçek açması için günün yarısını karanlıkta geçirmesi gerekir. Gece lambasından tutun sokak lambasına kadar yapay ışık kaynakları da ışıklanma sağlar. Ayrıca oda sıcaklığının geceleri düştüğü ortamda çiçek açması tetiklenir. Bu demek değildir ki bunlar olmazsa orkideler çiçek açmaz. Yine de açabilir zira evlerimizdeki türler genelde melez türler. Evde bakıma da uygun şekilde büyütülmüşler. Ancak orkideniz çiçek açmıyorsa geceleri daha serin ve tamamen karanlık bir odaya taşıyarak çiçek açmaya teşvik edebilirsiniz.
➡️ Orkide saksısı değiştirmek için önce şu soruyu cevaplamalısınız: Mutlu mu sorunlu mu? Bitki mutluysa yeni aldıysanız bile saksı değiştirmeniz gerek yoktur. Güvenilir yerden aldıysanız hemen değiştirmek zorunda değilseniz. Çiçekleri varsa çiçeklerin dökülmesini bekleyebilir ve sonrasında değiştirebilirsiniz. Ancak kökler çürüyorsa, un biti gibi zararlılar varsa ve problemli görünüyorsa çiçeklerin dökülmesini beklemenize gerek yok zira aksi halde bitkiyi kaybedebilirsiniz. Çiçekler nasılsa sağlıklı oldukça yeniden çıkacaktır. Bitki sağlıklı olsa da çiçekler bir süre sonra dökülecektir.
➡️ Orkide yaprakları diğer bitkilerde de olduğu gibi tozlu kalırsa fotosentez hızı düşer. Düzenli olarak nemli bezle yaprakları temizlemelisiniz.
➡️ Orkide dalı sararırsa sarardığı yerden kesmeli, sararmaya devam ederse bu dalı dibine kadar kesmelisiniz. Aksi takdirde sararma köklere ve gövdeye ulaşabilir.
➡️ Orkide yaprakları yapış yapış oluyorsa, yapraklarda siyah noktalar varsa veya beyaz pamuk görünüm yani un biti varsa ilk etapta 1 litre suya 1-2 damla sirke veya arap sabunu damlatın. Yaprakları güzelce silin. Gövdede varsa hafifçe fısfıslayın. Ardından nemli temiz suyla ıslatılmış bez ile yarım saat kadar sonra yeniden silin. Gözlemleyin. 3 gün sonra geçmemiş ise tekrarlayın.

İlgili Yazı: Orkide keiki çoğaltma yöntemi

Ev Yeşili

This website uses cookies.