Ficus Benjamin bakımı hakkında bilmeniz gerekenler

Popüler

En sevdiğimiz bitki türlerinden olan Ficus Benjamin bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri derlemeye çalıştım.

Ficus Benjamin hakkında kısa bilgiler

  • Moraceae – dutgiller ailesine mensuptur.
  • İç mekan bitkisi olarak konumlandırılabilir.
  • İç mekanda bitki boyu 3 metreyi bulabilir.
  • Her mevsim yeşil yaprakları vardır.
  • İsmindeki ficus, incir demektir. Ficus benjamin bitkisine ağlayan incir de denir.
  • Hemen her eve adapte olabilir. Aydınlık önemlidir.
  • 800 civarında ficus türü vardır.
  • Ficus elastica olarak bilinen kauçuk bitkisi ile aynı ailedendir.

Ficus Benjamin bakımı

Ficus benjamin hakkında en sık alınan şikayet benjaminim yapraklarını döktü neden oluyor. Çok normal çünkü yer adaptasyonu konusunda müthiş nazlı bir arkadaş. Yerini sevmezse 2 gün içerisinde tüm yapraklarını dökebilir. Etrafından pek gelen geçen olmayan, direkt güneş almayan ama gayet aydınlık bir yerde bakılmalıdır. Hava akımından, ellenmekten, rahatsız edilmekten hiç mi hiç hoşlanmaz. Evde uygun yeri bulana kadar 3-4 gün aralıkla yerini değiştirebilirsiniz. Yapraklarını dökmesine takılmayın, yerini sevdiğinde hızlıca yeşil yapraklar verecektir. Sevdiği yeri bu şekilde bulabilirsiniz.

Yer değişimi gibi sıcaklık değişiminden de hiç hoşlanmaz. Genel olarak değişimi pek sevmeyen rahatına düşkün bir ev yeşilidir. ışık yoğunluğuna göre yapraklarının rengi değişiklik gösterebilir.

Ficus benjamin sulama yaparken mutlaka oda sıcaklığında su kullanılmalıdır. Sıcak veya çok soğuk su yine yaprak dökmesine neden olabilir. Toprak kuruduğunda sulama yapılmalı, toprağa parmak batırarak toprak iç nemi kontrol edilmelidir. Veya bunu sağlayan nem ölçer kullanmayı deneyebilirsiniz.

Ficus benjamin aldıktan sonra eve getirdiğinizde adaptasyon sorunu zaten yaşayıp yaprak dökeceği için toprak değişimini bekletmeden hemen yapabilirsiniz. Güvendiğiniz bir seradan aldıysanız toprak değiştirmek şart değildir. Saksıdan bitkiyi kaldırın, kökleri kontrol edin ve böcek, solucan gibi sorunlar görüyorsanız ya da kökler saksıdan taşıyorsa ve dar geldiği belliyse 1 boy büyük saksıya alın veya toprağını değiştirin.

Ficus besjamin saksı değişimi 2-3 yılda bir yapılması yeterli olan bitkilerdendir.

Ficus benjamin yaprak sorunları

Ficus benjamin yaprak döküyor neden?

Toprak, saksı, ortam veya yer değişikliği sonrası yaprak dökmesi normaldir. Bir tür değişim şoku denilebilir endişelenmeyin.

Yeterince aydınlık değilse yaprak dökebilir daha aydınlık bir yere alın.

Evin havası kuru ise yaprak dökebilir. Kaloriferlere suluk asmak veya nem cihazı/buhar makinesi kullanmak mantıklı olabilir.

Fazla sulama veya az sulama var ise yaprak dökebilir, toprak kurudukça düzenli ve oda sıcaklığında su ile suladığınızdan emin olun. Yaz kış sulaması farklıdır. Kışın daha az yazın daha fazla sulama gerekebilir. Toprağı kontrol ederek sulayın.

Ficus benjamin yaprakları sararıyor neden?

Ficus benjaminde yaprak sararması genelde su stresine işarettir. Nem düşükse yapraklar sararabilir. Genelde kış aylarında görülür. Kışın yanan kaloriferler nedeniyle evin havası daha kurudur. Evdeki nemi artırmanın yollarını bulmalısınız.

Ficus benjamin sinek sorunu

Sadece benjamin değil tüm bitkilerde sulamaya bağlı sinek sorunu yaşanabilir. Sabahları sulama yapmak, delikli saksı kullanmak, aşırı sulama yapmamak ve saksı tabağında biriken suyu dökmek sinek sorununa karşı alabileceğiniz önlemlerdir.

Ficus benjamin yaprakları kahverengi oldu neden?

Suyun birikmesine neden olan toprak türü bitkinin boğulmasına ve köklerin yeterince su alamamasına neden olabilir. Az sulama olduğunda tepedeki yapraklar, fazla sulama olduğunda alttaki yapraklar kahverengiye dönerek dökülür. Fazla sulandıysa toprak iyice kurumadan yeniden sulamayın.

Ficus benjaminim ölüyor ne yapmalıyım?

Hastalıklı görünen, içi boşalmış dalları ve sürgünleri budayın.

Mutlaka aydınlıkta baktığınıza emin olun.

Toprağını yenileyin ve saksıyı bu esnada mutlaka iyice dezenfekte edin. Kökleri değişim esnasında eski topraktan kurtarın.

Bitkinin hayatta olup olmadığını anlamak için gövdesinin birkaç yerine tırnak veya kesici bir alet ile hafifçe çizik atın. Yeşil ve canlı ise hayattadır. Değilse ölüdür.

Ficus benjamin yaprakları beyaz oldu neden?

Külleme denilen bir sorun olan beyaz görünüm pek çok bitkide görülebilir. Yaprakların kıvrılması, beyaz görünüm, yeni sürgünlerin dökülmesi ve yaprakların küçülmesi külleme belirtisidir. Tedavi edilmezse bitki kaybedilebilir. Evdeki yöntemlerle parlatıcı- kokulu olmayan bir bulaşık deterjanını veya arap sabununu 2 litreye 4-5 damla gibi bir oran ile karıştırıp bitkiye iyileşene kadar her gün fısfıs yapabilir ancak abartmamak gereklidir. Yapraklar fısfıstan sonra mutlaka havadar yerde olmalı ıslak kalmamalıdır.

Ficus benjamin yaprakları siyah oldu neden?

Siyah renk genelde mantara işarettir. Benjamin yaprakları üzerinde siyah halka veya nokta şeklinde sorunlar varsa mantar hastalığıdır. Genelde bu siyah noktaların etrafınsa sarı halka da görünür. Mantar ise çok hızlı yayılacaktır. Bu esnada sulamak pek önerilmez ki diğer bölümlere de ilerlemesin. Mantarlı bölgeler kesinlikle bitkiden ayrılmalıdır. Budama ile kurtaramadıysanız hasarlı bölümü alıp zirai ilaç konusunda tecrübeli birine danışmalı, fikrini almalı ve zorunlu hallerde gerekirse yönlendirmeye göre zirai ilaca başvurabilir, talimatlara göre uygulayabilirsiniz. Akşamları sulama yapmak külleme gibi mantar hastalıkları riskini artırır. Sulamayı her zaman sabahları yapmaya özen gösterin.

Ficus benjamin budama

Yılda 1 kez budanabilir. Çok sayıda dalı kesmemelisiniz. %20’sinden fazlasını budamamaya özen gösterin.

 

 

 

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -