Küpeli bakımı nasıl yapılır?

Popüler

Küpeli bakımı özellikle yaz aylarında en merak ettiğimiz konulardan biridir. Mor pembe çiçekleriyle bahçelerimizi dolduran küpe çiçeği bakımı oldukça kolay olsa da birkaç noktaya da dikkat etmek gerekir.

Küpe çiçeği nasıl bir bitkidir?

Küpeli çiçeği genelde askıda saksılarda bakılan, salkım salkım dökülen ve enfes bir görüntü oluşturan bitkilerden biridir. Rengi ve zerafeti ile bahçelerimizin sevgilisidir. Latince ismi Fuchsia magellanica olan küpe çiçeği, Küpeçiçeğigiller ailesindendir. Küpe çiçeği cinsine ait 100 civarında tür vardır. Kökeni Güney Amerika’nın dağlarıdır. Kuzey yarım kürede genel çiçek açma dönemi Nisan-Haziran veya Temmuz-Ekim ayları arasındadır.

Küpeli bakımı nasıl yapılır?

Küpeli çiçeği türlerinden bazıları güneş alan yerler tercih ederken bazıları günün belirli saatlerinde gölge ister. Genel olarak çok uzun saatler olmasa da birkaç saat güneş alan bir duvar dibi veya askılı saksıda salınırken pek mutlu olur. Küpeli bakımı doğru yapılırsa yaz boyunca çiçeklerini koruyabilir.

Küpeli çiçeği sulama

Küpeli bakımı yaparken drenaj açısından önemli delikli saksı kullanılmalıdır. Aksi takdirde saksı dibinde su birikir ve kök çürümesine neden olabilir. Çok sulamak veya az sulamak bitkiye zarar verebilir ancak geri dönüşü olmayan problemler genelde çok sulamaya bağlı ortaya çıkar. Toprak hafif nemli olursa çok sever ancak fazla sulamamaya dikkat edilmelidir. Toprak ısısının fazla yükselmesinden hoşlanmaz. Etrafında toprağına başka bitkilerin gölgesi düşerse mutlu olacaktır.

Küpeli çiçeği gübreleme

Küpeli çiçeği için düzenli gübreleme yapılabilir. Yaz sonuna doğru ve kışın gübre verilmemelidir. Baharla birlikte yaz sonuna kadar ayda bir veya 2 haftada bir gübre verilebilir. Humus katkılı gübreler oldukça hoşuna gider. Toprağın pH değerinin 5.5 – 6.5 arasında olmasını tercih eder.

Kışın hafif serin geçen yerlerde dışarıda dayansa da çok soğuk yerlerde dayanamayabilir. Saksıda bakıyorsanız kapalı bir balkona almakta fayda var.

Fuchsias, Flower, Fuchsia, Shrub, Yeşil, Pembe, Magenta

Küpeli çiçeği çiçek açtırma

Küpeli çiçeğini gelişmeye ve çiçek açmaya teşvik etmek için tepe sürgünlerini çiçek oluşana kadar kırarak koparmanın etkili bir yöntem olduğu söylenir. Ancak aşırıya kaçmamalıdır. Aksi takdirde çiçek açması gecikebilir.

Kış geçtikten sonra bitkinin uyandığı bahar aylarında besin takviyeleri verilebilir.

Yaz boyu potasyumu yüksek gübre vermek çiçekleri teşvik eder. Sonbaharın ilk soğuklarına kadar çiçeklerini koruyabilir.

Toprak ayrımı gözetmez. Bahçe toprağına veya torf, perlit katkılı toprak karışımına dikilebilir. Marketlerden alabileceğiniz humuslu bitki toprağı saksıda küpeli bakımı için uygun olabilir ancak drenajı artıran pomza, kil bilyesi, lav taşı, dere çakılı gibi materyaller eklenmesi iyi olacaktır.

Küpeli çiçeği çoğaltma önerileri

Küpeli çiçeği kolayca çoğaltılabilecek bir türdür. 10 cm az olmamak kaydıyla sürgün ucundan geriye doğru sayıp 3 .veya 4. yaprak çiftinin altından kesin. Dilerseniz kök hormonuna batırabilirsiniz ancak şart değil. Kestiğiniz bu çeliği perlit, vermikülit veya direkt toprak karışımı içine batırın. Etrafına kesilmiş pet şişe oturtabilirsiniz veya birkaç delik açılmış poşet ile sera etkisi yaratabilirsiniz. Bu sayede köklenme süreci hızlanacaktır. Ilık bir yerde çok güneş almayan bir noktada bakmalısınız. Köklenene kadar toprak hafif nemli olmalıdır. 3-4 hafta içinde yeni sürgün ve kök vermeye başlar. Daha uzun sürebilir acele etmeyin. Sürgün ölmüyorsa köklenecek ve tutunacak demektir. Sera etkisi için poşet geçirdiyseniz 3-4 günde bir poşeti açmanızı ve birkaç saat poşetsiz havalandırmanızı öneririm.

Küpeli çiçeği suda köklendirme için de aynı şekilde çelik alıp direkt suya koyabilirsiniz. Köklerin çıktığını ve en az 5-6 cm uzunluğuna ulaştığını gördüğünüzde toprağa alabilirsiniz. Toprağa alınca ilk günlerde sulamayı ihmal etmeyin. Suda köklendirilen bitkilerde toprağa aldıktan sonra suyunu unutmamak önemlidir. Suyu zamanla azaltmalı, aniden suyunu kesmemelisiniz zira suda büyüyen kökler daha tembeldir. Topraktaki suyu hemen alamazlar. Toprağa geçirmeden önce kil bilyesine alarak bu süreçte köklerin güçlenmesini de sağlayabilirsiniz.

Ev Yeşili

https://www.instagram.com/evyesili/

 https://evyesili.com/

 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

 https://www.gizemaydogan.com/

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -