Ficus elastica – Kauçuk Ağacı Bakımı

Popüler

Kauçuk bitkisi (Ficus elastica), Ficus cinsinden popüler bir ev yeşilidir. Doğal ortamında 30 metreden fazla büyür, ancak kapalı alanda yetiştirilen çeşitler çok daha yönetilebilir bir boydadır. Ülkemizde de özellikle Ege’de dev gibi kauçuk ağaçları görebilirsiniz.

İç mekanlarda başarıyla yetiştirilebilen birkaç Ficus elastica çeşidi vardır. Bunlar arasında en yaygın olanı F.elastica decora (parlak deri tipi yapraklara sahiptir), F.elastica robusta (decoradan daha büyük yaprakları vardır), F.elastica black prince veya bordo (siyah kırmızımsı yapraklara yakındır) ve çeşitli alacalı türler bulunur.

Ficus elastica bakımı oldukça kolay bir bitkidir ve düşük ışıkta iyi gelişebilir. Yapabileceğiniz en kötü şey aşırı sulama, bitkiyi çok fazla veya daha az ışıklı veya daha düşük sıcaklıklı bir noktaya taşımaktır. Ani sıcaklık düşüşleri veya soğuk hava akımlarını da pek sevmez. Ani değişikliklerden hoşlanmaz, uygun noktayı bulup ona zaman vermek ve asla fazla sulamamak önemlidir.

Ficus elastica – Kauçuk Ağacı Bakımı

?  Sıcaklık: 15- 24 ° C arasındaki ortalama oda sıcaklıkları iyidir. 12 ° C altında kalmaktan, ani sıcaklık düşüşlerinden ve soğuk hava akımlarından hoşlanmaz. Evde bakılan türler için ortalama oda sıcaklıkları uygun olacaktır.

☀️  Işık: Direkt güneş ışığı almadığı aydınlık bir nokta ideal olacaktır. İnce tül ardından birkaç direkt saat sabah güneşi görmesi de rahatsız etmez ancak öğle ve uzun saatler süren akşam güneşi pek iyi gelmez. Yapraklarında yanık olabilir.

?  Sulama: Toprağa dokunduğunuzda hafif kurumuşsa sulayın ve saksı altında fazla suyun sızmasına izin verecek yeterli drenaj delikleri olduğundan emin olun. Sulama ile ilgili yapabileceğiniz en kötü şey “çok fazla vermektir”. Az sulama değil fazla sulama geri dönüşü olmayan bitki sorunlarına yol açar.

?  Toprak: Geçirgen ve iyi drenaja sahip bir toprağa ihtiyaç dyar. 1 ölçek turba yosunu, 1 ölçek çam kabuğu ve 1 kısım kaba kum (veya perlit) Ficus elastica toprağı olarak iyi bir karışımdır. Hazır almak isterseniz de yeşil yapraklı bitkiler için torf özelliğine sahip materyallerden tercih edebilirsiniz.

?  Saksı değişimi: Mayıs – Haziran ayları arasında, kökler saksıynın altındaki deliklerden görünüyorsa saksı değiştirebilirsiniz. Bitkiniz çok gençken her yıl ve bitki olgunlaştıktan sonra her 3 yılda bir saksı değişimi uygun olacaktır. Her yıl toprağı yenilemeniz önerilmektedir. Saksı değişimi için normal şartlar altında mevsim önemliyken bitkinizin toprağı ile ilgili bir problem varsa mevsim beklemeden değişim yapabilirsiniz.

?  Gübre: Bahar ve yaz aylarında 2-3 haftada bir sulama suyuna talimatlara uygun yeşil yapraklı bitkiler için gübre veya sıvı besin ekleyebilirsiniz.

?  Nem: Normal evlerdeki nem oranı uygundur aşırı nem ihtiyacı duymaz. Yapraklarını kirlendikçe nemli bezle silmeyi ihmal etmeyin. Evdeki nemi düzenlemek için kaloriferlere suluk asabilirsiniz. Fıs fıs yapacaksanız da yaz aylarında ve direkt bitkiye değil bitkinin üzerindeki hava boşluğuna fısfıs yapmayı tercih ediniz.

✂️  Çoğaltma: Ficus elastica çoğaltmak için en kolay yol sürgün veren bölümden 1-2 yapraklı bir bölümü kesip, sütlü suyunun akmasını ve o bölümün kurumasını 1 saat kadar bekleyip suda köklendirmektir. Daldırma yöntemi ile de çoğaltılabilir veya nemli bir toprağa dikilen çelik ile de çoğaltma denenebilir. Çoğaltma yapılırken ortalama sıcaklık 20 derece olmalıdır. Köklendirme hormonu kurtarılabilir. Google görsellerde “ficus elastica propagation” yazarak daha fazla görsele ulaşabilirsiniz.

Ficus elastica problemleri ve çözümleri

Kauçuk yaprak döküyor neden?: En yaygın neden aşırı sulamadır ve en kısa zamanda ilgilenilmesi gerekir (üst toprağı yenileyin veya toprağı değiştirin Düşük sıcaklıklar, yetersiz ışık veya soğuk hava akımı gibi diğer koşullar da yaprakların dökülmesine neden olabilir. Bitkinizi aydınlık bir yerden daha az aydınlık bir konuma taşımak da yaprak dökülmesine neden olabilir. Bazı alt yaprakların sararması ve düşmesi normaldir, ancak koşulların uygun olup olmadığını yine de kontrol edin. Delikli saksı fazla sulamadan ve dolayısıyla yaprak kaybından korunmak için önemlidir.

Yaprak kenarlarında sararma: Bu gerçekten ciddi bir sorundur. Sorun kötü toprak, yetersiz besin veya çok fazla su olabilir. Yukarıdaki bakım talimatlarının her birini kontrol etmeniz gerekir. Sararan yapraklar yeniden düzelmez ancak tamamen sararmadan koparmamanız önerilir.

Haşereler: Unlu bit ve akarlar, kauçuk ağacı sorunlarına neden olmayı seven yaygın zararlılardır. Neem ağacı yağını evinizde mutlaka bulundurmanızı ve problem yaratan bir haşere gördüğünüzde makyaj pamuğu ile pıt pıt uygulamanızı öneririm.

Yaprak kızarması: Fazla ışık aldığını gösterir genelde yaz aylarında direkt güneş alırsa tepe sürgünleri kızarır ve yapraklar kırmızı renge döner. Direkt ışık almayan bir noktaya taşımak doğru olacaktır.

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -