Kraliçe 2. Elizabeth’in Ölümü Arılara Haber Verildi

Popüler

Geçtiğimiz günlerde 96 yaşında Balmoral’da vefat eden Kraliçe 2. Elizabeth ile ilgili haberleri okurken ilginç bir başlık dikkatimi çekti: “Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü arılara haber verildi” Bu haftaki Ev Yeşili Postası yazısında size bu ilginç olaydan ve arıcılık geleneğinden bahsetmek istiyorum.

Buckingham Sarayı ve Clarence House arazisinde bulunan arı kovanları, yüzyıllar öncesine dayanan bir geleneğe göre Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü ile ilgili bilgilendirilmiş.

Daily Mail’in özel haberine göre Kraliyet Arıcısı John Chapple, ‘Kraliyet Arıları’na Kraliçe 2. Elizabeth’in öldüğünü ve tahta Kral 3. Charles’ın geçtiğini haber vermiş.

79 yaşındaki John Chapple, on binlerce arının bulunduğu kovanlara siyah kurdeleler bağlamış ve yeni efendilerinin ‘bitkilerle konuşması’ ile bilinen Kral 3. Charles olduğunu söylemiş.

 

Buckingham Sarayı Baş Bahçıvanı tarafından verilen görev ile arılara Kraliçe’nin ölüm haberini veren Kraliyet Arıcısı Chapple, her kovanı tıklatarak ‘Hanımınız öldü ama sakın bir yere gitmeyin. Yeni efendiniz size iyi bir efendi olacak’ demiş. 

İlginç geleneğin kökeni tam olarak bilinmiyor ancak İngiltere başta olmak üzere İrlanda, Galler, Almanya, Hollanda, Fransa, İsviçre ve ABD gibi ülkelerde yüzyıllardır uygulandığı söyleniyor. 

Arıcılar, doğum, ölüm ve evlilik gibi hayatlarındaki önemli dönüm noktalarını yüzyıllardır arılara aktarıyor. 

John Chapple, yeni sahipleri hakkında bilgi verilmezse arıların bal üretimini durdurması, kovanı terk etmesi ve hatta ölmesi gibi durumların yaşanabileceğini de dile getirmiş.

Kral 3. Charles: “Bitkilerle Konuşmak Çok Önemli”

Kraliçe 2. Elizabeth’in yerine tahta geçen oğlu Kral 3. Charles, 1986 ve 2010 yıllarında verdiği demeçlerde bitkilerle konuştuğunu söylemiş ve garip karşılanmış.

Kral 3. Charles’ın, “Bitkilerle konuşuyorum. Onlarla konuşmak çok önemli. Size yanıt veriyorlar.” ve “Bitkilerle ve ağaçlarla konuşuyorum ve onları dinliyorum. Bence bu çok önemli.” şeklindeki açıklamaları bazılarının alay konusu olmuş. Kral 3. Charles, bitkilerin akıl sağlığını korumaya iyi geldiğini de dile getirmiş.

Ocak 2022’de BBC tarafından yayınlanan ve efsanevi belgeselci Sir David Attenborough’nun anlatıcılığını üstlendiği müthiş bir belgesel serisi olan The Green Planet’te ise bitkilerle iletişime geçmenin öneminden bahsedilmesi akıllara Kral 3. Charles’ı getirmiş.

Hatta The Green Planet yapımcısı Mike Gunton Wood wide web* hakkında konuşurken “Ağaçlar birbiriyle hem rekabet hem de işbirliği içerisinde olabilir. Yani Prens Charles bunca zamandır haklıydı.” demiş.

Bu arada henüz izlememiş olanlar için kesinlikle önereceğim bir belgesel dizisi The Green Planet. Digiturk BeIN Connect’te de yayında diye hatırlıyorum. Tek kelimeyle muazzam.

11 Eylül 2022

İstanbul, Gizem Aydoğan

*ÇN: Wood Wide Web – Orman İletişim Ağı

*Wood Wide Web ile ilgili daha fazla bilgi için örn: Peter Wohlleben – Ağaçların Gizli Yaşamı okunabilir.

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -