Atık Tapınak Çiçeklerinden Tütsü Üreten Girişim Phool

Popüler

Hintli bir girişim tapınaklardan topladığı tonlarca atık çiçeği tütsü üretiminde kullanarak zehirli kimyasalların nehirlere karışmasını engelliyor.

Adak olarak her yıl milyonlarcası bırakılan tapınaklardaki birbirinden güzel bu çiçekler kuruyunca ne oluyor? Bu soruya kafa yoran Hintli bir girişim çözümü atık çiçeklerden tütsü yaparak bulmuş! 

Springwise’daki bir girişim haberini okuyunca ‘Sahiden onca çiçeğe ne oluyor?’ diye düşündüm. Zira tapınak deyince kimsenin aklına atık problemi gelmiyor gerçekten.

Tapınaklara getirilen tonlarca çiçek günü geçip de kuruduğunda adak olarak bırakıldıklarından çöplüklere atılamıyor ve nehirlere bırakılıyormuş. Çiçeklerin barındırdırdığı böcek ilaçları, toksik metaller ve çeşitli kimyasallar da bu sebeple ne yazık ki gezegenin su döngüsünde yerini alıyormuş.

İşte Hintli girişim Phool (Hintçe ‘çiçek’ demek) kurucusu Ankit Agarwal’ın aklına tam da Ganj nehri kıyısında oturup atılan çiçekleri izlerken gelmiş.

Hem Çiçekleri Suya Atılmaktan Kurtaran Hem De Kadınlara İstihdam Yaratan Bir Girişim: Phool

Hintli girişim Phool, her gün tapınaklardan toplanması gereken 8 tondan fazla çiçek için 1200 kadına istihdam sağlıyor. 

Toplanan çiçeklerin taç yaprakları renklerine göre ayrılırken sapları da kompost yapımında kullanılıyor.

Yaprakların kurutulma ve öğütülme işlemi sonrasında meydana çıkan karışım, tütsü çubukları formunu alabilmesi için su ve esansiyel yağlar ile karıştırılıyor. Tüm bu süreçler tamamen bölge kadınlarının el emeği ile gerçekleştiriliyor.

İlginizi çekebilir: Bölge Bitkileriyle İnşa Edilen Ses Bariyerleri

Hem atıkları azaltan hem de istihdam sağlayan girişimin ürettiği tütsüler, aktif kömür de içermiyor. Dolayısıyla çiçekten yapılan bu tütsüler, çok daha az miktarda kimyasal salınımına neden oluyor.

Phool girişimi henüz ilk günlerindeyken çiçekleri toplama konusunda tapınakları ikna etmede epey zorlanılmış. Lakin artık tapınak yetkilileri hem bölge halkına iş sağlayan hem de atık sorununa çözüm bulan projeye destek olmak için elinden geleni yapıyormuş.

Şirket, çiçekleri kullanarak vegan deri üretmenin ve strafor alternatifi doğada çözünebilir bir materyal geliştirmenin de yollarını arıyor.

Şirketin internet sitesinde göre girişim bugüne kadar 11 bin ton çiçek geri dönüştürmüş ve 11 ton pestisitin nehirlere karışması önlenmiş.

Yani diyeceğim o ki adı gibi ‘çiçek’ girişim Phool, ülkesini de ‘çiçek gibi’ yapıyor 🙂

14 Ağustos 2022, Istanbul

Gizem.

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -