Venüs sinekkapan bitkisi bakımı

Popüler

Etçil bir bitki olan Venüs sinekkapan evde yetiştirilir mi? Cevap kesinlikle evet ancak birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor.

Venüs sinekkapan bitkisi ortamı güzelleştirmekten çok ilginçleştiren, özellikle çocukların dikkatini çeken ve gözlemlenmesi keyifli bir bitkidir. Venüs sinekkapanı evde yetiştirmek için ekstra özen harcamaya gerek yoktur ancak doğru koşulları sağlamak önemlidir.

Venüs sinekkapan hakkında kısa bilgiler

Venüs sinekkapanın doğada yaşadığı ortamı evde sağlayabilirseniz ilginç sahnelere tanıklık edebilirsiniz.

Venüs sinekkapan doğal ortamında ıslak, asidik, fakir toprakta yetişir. Neredeyse bataklık denilebilecek ve besin değeri açısından çok fakir olan bu ortamı evde sağlamak için:

  • Ev bitkilerinin ihtiyaç duyduğundan çok daha asidik bir toprak karışımı oluşturmalısınız. Genel kullanım amaçlı (tercihen humussuz) bitki toprağına turba yosunu/ sfagnum yosunu (peat moss) ekleyerek asit düzeyini artırabilirsiniz.
  • Çoğu ev bitkisinden daha çok sulamanız gerekecek. Bol su ve nem sevdikleri için toprağın asla kurumaması gerekiyor.
  • Venüs sinekkapan gübrelenmemesi gereken bir türdür. Fakir ve ıslak toprağında mutlu olacaktır.

Venüs sinekkapana hangi böcekler verilir ve bitki nasıl beslenir?

  Doğal ortamında yaşamadığından bitkinin gereken besini alıp almadığından emin olamazsınız. Yakaladığınız tercihen canlı karasinekler, sivrisinekler veya meyve sineklerini cımbız ile bitkinin çenesinin içine doğru uzatın. İçerideki kıllara değdiğinden emin olun. Yakalamak için kapanırken cımbızı çekip sineği içeride bırakın.

Sinekkapan bitkisinin çenesi ömrü boyunca belirli sayıda açılıp kapanabilir.  Her boş yere kapanış bitkinin enerjisini harcarken beslenmediği için ölmesine neden olabilir.

Venüs sinekkapan sonbaharda kış uykusuna yatar. Yapraklarını döker ve ölmüş gibi görünür. Ancak aslında toprağın altında yaşamaya devam ediyordur. Kış uykusuna yattığında su miktarını azaltın.

Venüs sinekkapan güneş ışığına aşık bir bitkidir. Normalde direkt güneş ışığı bitkilere iyi gelmez ancak Venüs sinekkapan söz konusu olunca günde 12 saat güneş ışığı alması önemlidir.

Venüs sinekkapan ismi nereden geliyor?

Venüs sinekkapanın bilimsel adı olan Dionaea muscipula’daki cins adı olan Dionaea ve yaygın kullanımındaki Venüs bilindiği üzere Roma aşk tanrısı. Tür ismi olan muscipula ise Latince “fare kapanı” demektir. Tahmin edersiniz ki bu da bitkinin kapanan çenesine istinaden seçilmiştir.

Venüs sinekkapan tehlikeli mi?

Venüs sinekkapan insanlar veya hayvanlar için zehirli bir bitki değildir. Evde yetiştirilmesi güvenlidir. Parmağınızı içine soksanız bile neredeyse hissetmeyeceğiniz bir hareketle kapanır. Ancak belirttiğimiz gibi bunu bir oyun haline getirmek bitkinin enerjisini yok edeceğinden ölmesine neden olabilir. O nedenle kendinize hakim olmak önemlidir 🙂

🍃 https://www.instagram.com/evyesili/

🍃 https://evyesili.com/

🍃 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

🍃 https://www.gizemaydogan.com/

🍃https://www.youtube.com/c/RootsBuds

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -