Sedum morganianum Bakımı ve Saksı Değişimi

Popüler

Sedum morganianum bakımı oldukça kolay bir sukulenti türüdür. Türkçe’de damkoruğu sukulenti olarak bildiğimiz ve Crassulaceae familyasının Sedum cinsinin bir türü olan Sedum morganianum, Crassulaceae ailesinden Crassula ovata ya da genelde bilinen adıyla para ağacının da kuzeni diyebiliriz. Sedum cinsine ait 500-600 civarında tür olduğu biliniyor.

Sedum morganianum Nasıl Bir Bitki?

Sedum morganianum genelde tavanda saksılardan sarkacak şekilde uzun dallar üzerinde minik tombul yaprakları olan, inci gibi dizilmiş yapraklara sahip bir sukulent türüdür. İngilizcde bu dostumuza burro’s tail ( burro kuyruğu) veya donkey’s tail( eşek kuyruğu) da denilmektedir. Örgü gibi dalları ile sarkmaya ve yayılmaya meyillidir.

Askıda bitki yetiştirmenin püf noktaları

Sedum morganianum türünün anavatanı güney Meksika ve Honduras’tır. Anavatanından da anlaşılacağı gibi kuraklığa dayanıklı bir sukulent türüdür.

Sedum morganianum Çiçek Açar Mı?

Sedum morganianum çiçekli bitkiler arasında yer alır. Yerinden memnunsa ve iyi bakılıyorsa yaz- sonbahar arasında bir dönemde çiçek açabilir. Sedum morganianum çiçeği yıldız formundadır. Genelde pembe veya beyaz renkli çiçekler açar. Kışın uykuya yatan Sedum morganianum bahar aylarından itibaren uyanır ve şenlenmeye başlar. Gelişim dönemi bahar aylarından itibaren sonbahar sonuna kadardır denilebilir.

Sedum morganianum Bakımı

Sedum morganianum ya da damkoruğu sukulenti bakımı oldukça kolaydır. Aydınlık güneşli alan seven damkoruğu için düzenli sulama önemlidir. Çeşme sularındaki kloru düşünerek içme suyu veya kaynatılmış ve dinlendirilmiş çeşme suyu vermek mantıklı olacaktır. Yazın haftada bir kez kışın ise 15 günde bir kez sulamak yeterlidir. Sulama yapılırken bitkinin toprağı tamamen ıslanacak şekilde sulanmalı, fazla suyun saksı deliklerinden akmasına izin verilmelidir. Dibi delikli saksı kullanmak önemlidir.

Damkoruğu toprağı drenajı yüksek bir toprak olmalı. Torf içerisinde çalış taşı ve kum karıştırarak güzel bir karışım elde edilebilir. Hazır toprak alınacaksa kaktüs ve sukulent toprağı tercih edilmelidir.

Aydınlık ve hatta güneşli alanda güzelce büyür ve uzar. Fazla soğuk sevmediğinden kışın sert geçtiği şehirlerde evin içine alınabilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde kuytu alana alınması yeterli olacaktır. Kışın zaten uykuya yatacağından ılıman iklimde hayatta kalabilir. Sedum morganianum dallarının üzerinde hava kökleri görülebilir. Bu hava kökleri sukulentin havadaki nemi alabilmesi için önemlidir. Bu sebeple hava köklerine zarar vermemelisiniz.

Hava kökü nedir, neden çıkar?

Antika babaanne dolabına da pek yakışır 🙂

Sedum morganianum Yaprakları Sararıyor veya Kahverengi Oluyor Neden?

Sukulentlerde yaprak sararması ve şeffaflaşması fazla suladığınızın göstergesidir. Sulama düzenini seyrekleştirmelisiniz.

Sukulentlerde ve dolayısıyla dam koruğunda da kahverengileşen yapraklar da genelde fazla sulama veya fazla güneş kaynaklıdır. Evet aydınlık sever ancak sularken yapraklarında su damlası bırakırsanız, güneş ışınları büyüteç gibi su damlası üzerinden yapraklarını yakar.

Sulama yaparken sabah saatlerini seçmek bu nedenle önemlidir.

Bitkilerde sulama ile ilgili 10 altın kural

Sedum morganianum Saksı Değişimi ve Çoğaltılması

Saksı altlıklarını sukulent çoğaltma tepsisi olarak kullanabilirsiniz : )

Sedum morganianum saksısı 1-2 yılda bir bir boy büyük saksıya geçecek şekilde değiştirilebilir. Aralıklarla kaktüs besini verebilirsiniz. Sulama suyuna kaktüs besini eklemeniz yeterli olur. Gübre verecekseniz bunu gelişim döneminde yapmanız önerilmektedir.

Sedum morganianum saksı değişimi için bir boy büyük saksıya birkaç gündür sulamadığınız damkoruğunu yeni toprakla birlikte ekmelisiniz. Drenajı yüksek toprak kullanılmalıdır. Saksının dibine drenaj artırmak için minik çakıl taşları dizilebilir. Üzerine toprak konur ve eski saksısından çıkarılan Sedum morganianum yeni saksıya alınır. Saksı dikimi esnasında köklere ve dallara zarar vermiş olabileceğiniz için saksı değişimi yaptıktan sonra sulama yapmayın. Sulanan yaralı yerler mantar ve bakterilere karşı savunmasız haldedir. Ayrıca çürümeye neden olabilir. İyileşmesini bekleyip 2-3 gün sonra sulama yapabilirsiniz.

Sedum morganianum diğer sukulentler gibi kelle alma yöntemi veya yapraktan çoğaltma ile çoğaltılabilir. Sağlıklı bir yaprak temiz bir şekilde anneden ayrılır, 1-2 gün iyileşmesi beklenir ve toprak üzerine koyularak köklenmesi beklenir. Genelde 1-2 hafta içerisinde köklenme gerçekleşir.

Hindistan cevizi torfunda sukulent çoğaltma püf noktaları

Kökler 2-3 cm ulaştıktan sonra minik bir saksıya dikilebilir. Fazla sulama yapmak çoğaltma yapılan sukulent yaprağının çürümesine neden olur. Sukulentleri genel olarak dipleri kurudukça sulamak en doğru yöntemdir. Zira evin konumu, ısıtma sistemi ve evin cephesine göre sulama sıklığı evler arasında değişiklik gösterebilir. Herkes kendi düzenini evine göre kendi bulmalıdır.

Yeşil günler

Ev Yeşili

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -