Monstera deliciosa bakımı

Popüler

Monstera deliciosa bakımı ile genel hatlarıyla kolay bir bitki olmakla birlikte problem yaşamaya da meyilli bir dostumuzdur. Ülkemizde deve tabanı olarak bilinen Monstera deliciosa tırmanıcı sarılıcı tropik bir türdür.

Adım adım Monstera deliciosa Bakımı

☀️  Işık: Direkt güneş ışığı almayan aydınlık ve yarı aydınlık bir nokta ideal olacaktır. Doğal ortamında büyük ağaçların altında filtre aydınlık aldığını düşünürsek evde de bu tür bir ışık miktarı yetecektir. Lakin daha iyi ışık alırsa daha iyi gelişim gösterir.

🌑 Toprak: Lifli ama geçirgen toprağı çok sever. Toprak karışımının drenajı iyi olmalıdır. Bitki torfuna perlit ve vermikülit ekleyerek hem nemli tutan hem de geçirgen bir karışım elde edebilirsiniz.

💦 Sulama: Toprağının tamamen kurumasından pek hoşlanmaz. Parmak batırıldığında ilk boğuma kadar olan bölüm kuruysa sulama yapılabilir ve fazla suyun tahliye deliklerinden akmasına izin verilmelidir. Bitkinin suyu kullanma hızına bağlı olarak sulama sıklığı düzenlenmelidir. Yaz-kış aynı düzende sulama yapmak doğru değildir. Köklerin ıslak kalması kök çürümesine yol açabilir.

🌡 Sıcaklık ve Nem: Normal oda sıcaklığı yeterli olacaktır. Nemi seven bir türdür ancak düşük neme de adapte olabilir. Yaprakları toz tuttuğu için arada nemli bir bez ile yapraklar temizlenmelidir. Yaprakların tozlu kalması bitkinin fotosentez hızını olumsuz etkileyebilir.

📆  Saksı değişimi: Monstera deliciosa bakımı yaparken genelde yılda bir saksı değişimi önerilir. Büyümeye bağlı karar verilmesi gerekse de yılda bir saksıyı büyütmek gerekebilir. Hızlı köklenen bir bitki olduğundan genelde yeni alınan Monstera deliciosa yetiştirme saksısındadır ve muhtemelen saksının içerisi kök doludur. Bitki saksıdan çıkarılıp kontrol edilmeli, saksı içerisinde kök düğümlenmesi görülüyor veya saksı deliklerinden çıkan çok sayıda kök varsa saksı büyütme yapılmalıdır. En fazla 2 boy büyük saksıya dikmek doğru olacaktır.

🧪   Gübre: Deve tabanının büyüme döneminde genel kullanım amaçlı bir sıvı besin 4-6 haftada bir sulama suyuna eklenebilir. Bitkide büyüme yoksa bitki besini vermek doğru değildir. Yeni toprak değişimi yapıldıysa hemen besin verilmesine gerek yoktur. Toprak karışımına solucan gübresi katıldıysa değişimi takip eden 3-4 ay boyunca bitki besinine ihtiyaç olmayabilir. Fazla beslemek bitkinin köklerinin yanmasına yol açabilir.

✂️  Çoğaltma: Monstera deliciosa çoğaltması hava kökü içeren bir gövde çeliğinin suda köklendirilmesi ile kolayca çoğaltılabilir. Adım adım Monstera çoğaltma videosu ve yaşanabilecek problemleri şurada anlattım 🙂

Hızlı köklenen bir türdür kolayca kök düğümlenmesi sorunu yaşayabilir. Sararma problemi yaşanıyorsa şu videoda yanıt bulabilirsiniz:

Kökler kuru kaldığında veya direkt güneş aldığında yapraklarda kahverengi-siyah lekeler yaşanabilir. Yaprak zararlılarına karşı yatkın bir türdür. Yaprakları toz tuttuğu için arada nemli bir bez ile yapraklar temizlenmelidir. Thrips problemi en sık yaşanan sorundur. İnce toz gibi görünür ancak yakından bakıldığında sarı hareket eden canlılar olarak tasvir edilebilir. Çözümü için Yaprak Zararlıları ile Mücadele yazısını okumanızı öneririm.

Doğada büyük ağaçlara tututan Monstera deliciosa evde mutlaka destek çubukları ile desteklenmelidir. Hava köklerinin önemi ve destekleme konusu şurada:

Ev Yeşili

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -