Lalenin ilginç hikayesi ve lale soğanı dikimi

Popüler

Lale soğanı dikimi zamanını ve yöntemini anlatmadan önce kısa bir hikayem var. Bugün lalesiyle meşhur Hollanda’ya ilk lalenin İstanbul’dan gittiğini biliyor muydunuz?

Lalenin ilginç hikayesi ve Avrupa’ya gidişi

Lale denilince aklımıza hemen Hollanda geliyor ancak aslına bakarsanız Hollanda’ya ilk lale İstanbul’dan gitmiş. Lale ilk olarak Asya’da ortaya çıkmış. Selçuklu Türkleri ile Anadolu’ya gelmiş ve hem çiçeği hem de motifi tüm Anadolu’yu süslemiş.

Lalenin Avrupa’ya gitmesi ise oldukça ilginç. İstanbul’dan kumaş götüren bir gemideki kumaş balyaları arasına karışan birkaç lale soğanı Anvers limanına yanaşan gemiyle birlikte Avrupa’ya ayak basar. Kumaşları incelerken soğanları bulan tüccar bunları Osmanlı soğanı zanneder ve çoğunu kızartıp sirke dökerek yer. Kalan birkaç soğanı da bahçesindeki sebzelerin yanına diker. Bir süre sonra laleler çiçek açınca bunların bir tür çiçek olduğu anlaşılır. Yani aslına bakarsanız lale Avrupa’ya bizden gitmiş ancak Hollandalılar bizden daha çok kıymetini bilmiş. Lalenin ilginç hikayesinin kaynağı Mike Dash’in Lale Çılgınlığı kitabı.

Gelelim rengarenk lale soğanının dikimi yöntemine ve zamanına.

lale soğanı

 

 

 

 

 

 

 

Lale soğanı dikimi ne zaman yapılır?

Lale soğanı dikimi aslına bakılırsa oldukça geniş bir aralıkta yapılabiliyor. Eylülden başlayıp Mart’a kadar lale dikimi yapmak mümkün. Havalar serinse Mart sonuna kadar bile vaktiniz var.

Lale soğanlarını aralarında 4-5 santimetre boşluk kalacak şekilde çapraz veya tek sıra halinde dikmek gerekir. Ben uzun dikdörtgen saksılara ekiyorum ve müthiş görünüyorlar. Ancak yuvarlak saksılarda da pek güzel görünüyor. Lale soğanını dikmek için toprağa 10-15 cm çukur açmak ve soğanı içine yerleştirmek, sonra da üstünü hafifçe örtmek yeterli. Çok bastırmaya gerek yok. Lale soğanının sivri yerini yukarı bakacak şekilde oturmalısınız. Ben lale soğanlarını diker dikmez can suyu veriyorum ama suyu abartmamak lazım zira çürüyorlar. Çamur gibi bir ortam istemiyoruz.

Lale soğanı dikmek için geçirgen bir toprak kullanmak önemli. Saksının dibi mutlaka delikli olmalı. Saksının dibine 2-3 cm çakıl taşı dizerseniz daha güzel kök salıyor ve daha fazla büyüyorlar.

Lale soğanını diktikten sonra tek bir nokta var ki o da don olayları. Çok soğukta bırakmamız önemli. Havalar çok soğuk giderse ve laleler açık alandaysa üzerini saman ile kaplamak mantıklı olabilir. Ya da bir poşet geçirebilir ve sera görevi görmesini sağlayabilirsiniz.

Her şey yolunda giderse lale soğanınız Mart-Mayıs arasında bir zaman çiçek açacaktır.

🍃 https://www.instagram.com/evyesili/

🍃 https://evyesili.com/

🍃 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

🍃 https://www.gizemaydogan.com/

🍃https://www.youtube.com/c/RootsBuds

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -