Kil Bilyesi: Kullanım Alanları & Faydaları

Kil bilyesi uzun yıllardır yabancı kaynaklarda gördüğüm ve 3 yıldır da kendi bakım rutinime kattığım bir malzeme. Bitki bakımında ilk günden beri denediğim bu ürünü sizin de merak ettiğinizi bildiğimden LECAT uzmanlarından Ev Yeşili kabilesi için kil bilyesini anlatmalarını istedim 🙂 İşte kil bilyesinin faydaları ve kullanım alanları…

Kil bilyesi nedir?

Kil bilyesi, özel niteliğe sahip killerin bir araya getirilerek 1200°C sıcaklıkta genleştirilmesiyle oluşturulan bir malzemedir. Maruz kaldıkları yüksek sıcaklık nedeniyle inorganik özellik gösterir. Özellikle saksı bitkilerinde sineklenme ve böceklenmeye karşı etkili bir üründür.

Kil bilyesi; hydroton, keramzit, light expanded clay, exclay, blaehton, haydite, expanded clay, hidrokültür taşı, hidroton, leca ve kil topu isimleriyle de bilinmektedir. Kil bilyeleri yapıları gereği herhangi bir fiziksel ve kimyasal değişime uğramamaktadır.

Kil Bilyesi Ne İşe Yarar?

Saksı bitkilerinde sıkça kullanılan kil bilyesinin birçok avantajı bulunmaktadır:

  • Kil bilyeleri, bitkilerin rahatlıkla kök salmalarını sağlamak amacıyla kullanılır.
  • Bitkiler toprağa oranla daha uzun süre susuz kalabilir.
  • Kil bilyeleri, bitkilerin kök kısımlarının tam anlamıyla hava almasını sağlar.
  • Bitkilerde sık sık meydana gelebilecek kök çürümeleri gibi durumların önlenmesi noktasında fazlasıyla etkilidir.
  • Kil bilyeleri don ve zorlu hava koşullarına karşı ekstra dayanıklıdır.
  • İçerisinde mikroorganizma barındırmadığından dolayı böcek ve sinekler bitkiye gelmezler.
  • Kil bilyesi hem dekor amaçlı kullanabilir hem de toprağı nemli tutar.
  • Yıkanıp tekrar kullanabildikleri ve uzun ömürlü oldukları için ekonomiktir.
  • Kil bilyesi size hijyenik bir yetiştirme ortamı sunar.
  • Kil bilyesi tanelerinin içerisinde büyük oranda hava boşluğu olduğu için hava alma oranları yüksektir.
  • Kil bilyeleri, buharlaşma ile yaşanan su kaybını azaltır ve en aza indirger.
  • Uygun pH değerleri (5<pH<8.5) ile bitkiler için iyi bir gelişme ortamı oluşturur.
  • Çapalama ve benzeri işlemlere gerek kalmadığından zamandan tasarruf sağlar.
  • Kil bilyesi zararlı ve yabani otların çıkmasına engel olur.
  • Görsel açıdan dekoratif durduğu için bulunduğu ortama zenginlik katar.
  • Bitkiler toprağa oranla daha hızlı büyürler.

Kil Bilyesi Hangi Çiçeklerde Kullanılır?

Kil bilyeleri farklı çiçek türlerinin yetiştirilmesinde kullanılmaktadır. Özellikle orkide, siklamen, küpe, çin gülü, sardunya, açelya ve bunlara benzer birçok bitkide tercih edilmektedir. Sukulent ve kaktüs gibi çiçek türlerinin de yetiştirilmesinde kil bilyesi sık sık kullanılmaktadır. Diğer süs bitkileri, iç mekan ve salon çiçeklerinin yetiştirilmesinde de kil bilyeleri tercih edilmektedir.

Bitkiye ve saksıya göre kil bilyesi boyutları farklılık göstermektedir. Kil bilyeleri genel olarak 0-3 mm, 3-8 mm, 8-16 mm, 16-32 mm boyutlarında üretilmektedir. Topraklı ve topraksız olarak kullanılması gereken durumlar da bulunmaktadır. Kil bilyesi inorganik bir malzeme olduğundan dolayı herhangi bir besleyici özelliği yoktur. Bu yüzden bitkilerinize 15-20 günde bir sıvı veya su ile karıştırılmış katı besin takviyesi verilmesi önerilmektedir.

Ayrıca ekstra besin takviyesi vermek istemiyorsanız eğer besin takviyeli kil bilyesi ürünleri de bulunmaktadır. Doğrudan bu ürünleri de tercih ederek bitki bakım işlemlerinde daha rahat edebilirsiniz. Kaliteli bir şekilde üretilmiş kil bilyesinin kullanım ömrü oldukça uzundur. Saksıda kullandığınız kil bilyelerini yıkadıktan sonra farklı bir bitki için tekrar kullanabilirsiniz.

Kil Bilyesi Kullanım Alanları Nelerdir?

Kil bilyelerinin kullanım alanlarına göz attığınız zaman karşınıza pek çok alan ve mekan çıkmaktadır. Özellikle son dönemlerde kil bilyelerine duyulan ilgi bir hayli artmıştır. Kil bilyelerinin nerelerde kullanıldığı hakkında kısaca şu şekilde bir liste yapmak mümkündür;

  • Seracılık alanında,
  • Sebze yetiştirme alanında,
  • Meyve yetiştirme alanında,
  • Fidecilik alanında,
  • Çiçek yetiştirme alanında,
  • Peyzaj alanında,
  • Yürüyüş yoluna benzer açık alanlarda,
  • Topraksız tarım alanında: Kil bilyeleri hidroponik tarıma oldukça elverişlidir. Özellikle saksı ve seralarda bitki yetiştiriciliğinde yoğun olarak kullanılır.
  • İç mekan bitkilerinde: Hastane, AVM vb. alanların iç mekan bitkilerinde mikroorganizma barındırmayan inorganik yapısı ve dekoratif görüntüsüyle oldukça sık tercih edilmektedir.
  • İnşaat ve yapılarda; Hafif bir yapı elemanı olan kil bilyesi inşaat alanlarında kullanılır. Aynı zamanda yapılar için dolgu malzemesi olarak da tercih edilmektedir.

Kil Bilyesi Nasıl Kullanılır?

Kil bilyelerini kullanmadan önce sudan geçirebilirsiniz. Dilerseniz yıkamadan, doğrudan da kullanabilirsiniz.

Yeterli oranda kil bilyesini saksınızda bulundurmalısınız. Saksınızı alabilir ve bitkinin ihtiyaç duyduğu yüksekliğe kadar kil bilyesi ile doldurabilirsiniz. Saksıdaki toprağın ve yeni dikilecek olan ağaçların ortalama 1/4’ü kadar kil bilyesi karıştırıp kullanılması tavsiye edilmektedir.

Besin takviyesi ekleyebilirsiniz. Kil bilyeleri içerisinde herhangi bir besin maddesi bulunmadığından durulamanın ardından besin takviyelerini içerisine ekleyebilirsiniz.

Toprakla birlikte kil bilyesini kullanabilirsiniz. Bahçenizde ve saksılarınızda toprağın yüzeyini 5 cm kalınlığında kil bilyesi ile kaplayarak, topraktaki suyun buharlaşmasını önleyebilirsiniz.

Drenaj özelliğini kullanabilirsiniz. Saksıda bulunan toprağın ortalama %20’si veya %30’u civarı kil bilyesini saksıların en dip kısmına koyarak hem iyi hem de sağlıklı bir drenaj sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu işlemle bitki köklerinin çürümesini de büyük oranda engelleyebilirsiniz.

Yeniden kullanırken mutlaka tekrar yıkamalısınız. Kil bilyelerini başka bir bitki için kullanırken iyice yıkayıp öyle kullanmalısınız.

Kil Bilyesinin Dezavantajı Var mı?

Kil bilyesinin üst başlıklarda belirtildiği önemli avantajlarının yanında küçük dezavantajları da bulunmaktadır.

Büyük Alan Maliyeti

Kil bilyeleri sera, hobi bitki yetiştiriciliği için kullanıma oldukça elverişlidir. Büyük ölçekli ve ticari tarım üretimleri için maliyeti biraz yüksektir.

Drenaj Kuruluğu

Kil bilyelerinin en belirgin avantajlarından biri olan drenaj gücünden dolayı çabuk kuruyabilir. Ancak belirli periyotlarla sulama sağlandığı sürece bu bir sorun olmayabilir.

Kırmızımsı Toz

Kil bilyeleri iyi yıkanmadığında bünyesinde bulunan kırmızımsı toz bitki çevresine yayılabilir.

#sponsorluiçerik

This website uses cookies.