Guzmanya bakımı nasıl olmalı?

Popüler

Ananasgiller ailesinden bir cins olan Guzmanya bromeliad olarak bilinen bir aileye mensuptur. Guzmanya bakımı nasıl olmalı? Guzmanya çiçeği solunca ne yapmak gerekir? Guzmanya nasıl çoğaltılır?

Guzmanya, Bromeliaceae botanik familyası, Tillandsioideae alt familyasındaki 120’nin üzerinde çiçekli bitki türünün bir cinsidir. Bunlar çoğunlukla Florida, Batı Hint Adaları, güney Meksika, Orta Amerika ve kuzey ve batı Güney Amerika’ya özgü, köksüz, her zaman yeşil, epifitik çok yıllıklardır.

Guzmanya epifitik bir tür bitkidir yani ağaç dallarına tutunarak hayatta kalır ve toprağa ihtiyaç duymaz. Aynı orkideler gibi kökleriyle havadaki nem ve mineralleri alarak hayatta kalır.

Bitkinin ortasından büyüyen kısımları canlı kırmızı, mor, pembe, turuncu ve sarı renkte olabilir. Yaprakları ince ve koyu yeşildir. Tutundukları ağaca veya bitkiye hiçbir zarar vermeden hayatlarını sürdürürler.

Guzmanya yaprakları ters bir şemsiye gibi yağmur suyunu toplar ve bitkiyi besler.

Guzmanya bakımı nasıl yapılır?

Guzmanya ev ortamına adapte olmuş türlerdendir. Bakımı kolay olduğundan sıklıkla tercih edilir. Parlak renkli çiçekleri de oldukça çekicidir. Aydınlık sever ancak direkt güneş ışığından hoşlanmaz.

1-2 saatlik sabah güneşi alması bitkinin hoşuna gider. Evlerin doğu cephesine bakan pencereleri pek sever. Batı tarafına bakacaksa tül arkasından ışık almalıdır. Fazla direkt güneş ışığından hoşlanmaz.

Doğal ortamındaki gibi bitkinin çanağının ortasına sulama yapılabilir ancak ev ortamında bu suyun buharlaşması yavaş olacağından kök veya çanak çürümesine neden olabilir. Bu sebeple dipten sulamak tercih edilir. Kışın fazla sulamak gerekmez. İlkbahar ve yaz aylarında ise toprağın hafif nemli olması bitkinin büyümesini destekler.

13 derece santigrat altındaki hava koşullarını sevmez. Tropik bitkiler olan guzmanyalar yüksek nem ister. Evde doğal ortamını taklit etmek için kaloriferlere asılan suluklar işe yarayacaktır.

Kış aylarında gübre istemez. İlkbahar ve yaz aylarında yavaş salınımlı gübre verilebilir. 1-2 ayda bir gübrelemek yeterlidir.

Guzmanya çiçeği solunca ne yapmak gerekir?

Guzmanya çiçeği solunca çiçek dalını dibinden kesmek gerekir. Guzmanya ve diğer bromeliadlar bir kez çiçek açar. Çiçek uzun süre dayanır. 3-4 aya kadar canlı kalabilir. Kuruduktan sonra çiçek dalını keskin bir makas ile dibinden kesmek yeni yavru çıkarmasını destekler.

Yeni yavrular bitkinin çanağının ortasından veya yanlarından çıkabilir. Yavru guzmanyalar anne formuna ulaştığında ayrılabilir veya anne bitkinin yanında bakımına devam edilebilir.

 

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -