Temmuz ayı bahçe işleri açısından hafif yoğun geçen aylardan biri. Ancak bu yoğunluk genellikle destekleyici bakım ve hasat işlerini içerir. Temmuz ayı bahçe işleri listesi ile bahçede yapmanız gerekenleri, başlıklar halinde sizler için sıralamak istedim. Listeye kendi yaptığım işlemleri de ekledim ki belki fikir olur 🙂

Temmuz Ayı Bahçe İşleri Listesi

Solmuş çiçeklerin budanması: Bitkilerin ölen veya solmak üzere olan çiçeklerinin budanması basit ancak önemli bir iştir. Zamanı geçen çiçekleri budarsanız bitkinin daha fazla çiçek açmasını teşvik edebilir ve daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Ölmüş çiçekleri, sapı ile birlikte kesmeyi unutmayın. Bahçedeki ortancalar müthiş çiçekli bir haldeler, kendinden geçenleri düzenli olarak buduyorum ki yenileri gelebilsin.

Bitkilerin düzenli olarak sulanması: Temmuz sıcak ve kuru bir ay olabilir, bu yüzden bitkilerinizi düzenli olarak sulamak önemlidir, özellikle saksıda yetiştirilenleri veya yeni dikilmiş olanları dikkatle takip edin. Köklerin suyu emebilmesi için derinlemesine ve yeterince sulama yapmak gerekir. Sulama işlerini sabah veya akşam saatlerinde yapmaya özen gösterin. Sularken yaprakların çok fazla ıslanmamasına dikkat edin, aksi halde hastalıklara davetiye çıkarabilirsiniz.

Sebzelerin ve meyvelerin hasat edilmesi: Temmuz ayı hasatın bol olduğu bir aydır. Sebzelerinizi ve meyvelerinizi olgunlaştıkça hasat edin. Temmuz ayında hasat edebileceğiniz sebzeler arasında domates, salatalık, kabak ve fasulye bulunur. Benim salatalıklar epey iyi durumda, domateslerde henüz meyve yok çünkü dikmekte geç kaldım ancak biberlerim hızla gelişiyor. Yakında yeriz 🙂

Yazın çiçeklenen çalıların budanması: Alev çalısı ve diğer yazın çiçeklenen çalılarınızı budayarak yeni büyümeyi teşvik edebilir ve form budaması yapabilirsiniz. Ölü, hastalıklı veya zarar görmüş dalları budamayı ihmal etmeyin. Henüz çiçekli bir çalım olmadığından budama yapmadım, gözüm Salvia “hot lips” arıyor seralarda gezerken. Umarım bulabilirim.

Dengeli bir gübre ile bitkilerin beslenmesi: Bitkilerinizin sağlıklı büyümesi için dengeli bir gübre veya sıvı bitki besini kullanmanız gerektiğini unutmayın. Aşırı gübreleme bitkinize zarar verebilir, bu yüzden paketin üzerindeki talimatları takip edin. Ben genelde bu talimatlardan biraz daha az uygulama yapıyorum. Örneğin 2 haftada bir diyorsa 3 haftada veya 4 haftada bir besleme yapmayı tercih ediyorum. Bahçedeki sebzeler ve bitkiler için hayvan gübresi de tercih edilebilir ANCAK yanmış olması önemli. Kötü kokuyorsa henüz yanmamış demektir. İyi yanmış hayvan gübresinin pek kokusu olmaz.

Yükseltilmiş yataklardaki sebzeler için yanmış koyun gübresi uygulaması yaptım. Hiç koku yok ve kesinlikle gelişim hızlandı.

Yumuşak odun çeliklerinin alınması : Temmuz ayı, çalı ve çok yıllık bitkilerden yumuşak odun çeliklerini almak için oldukça uygundur. Yumuşak odun çelikleri bitkinin yeni büyümesinin görüldüğü sürgünlerden alınır ve genellikle 10-15 cm uzunluğundadır. Çelikleri hazırlayıp çoğaltma yapmak için güzel bir zaman. Geçtiğimiz hafta ortancaları budarken aldığım çelikler 10-15 gün içerisinde epey yol katetti. Suda köklendirme deneyebileceğiniz gibi torf + kum ve perlit karışımında direkt dikim materyalinde çoğaltma da tercih edebilirsiniz.

İlgili yazı: Temmuz Ayı Çiçekleri 

Zararlı Mücadelesi ve Gölge İhtiyacına Dikkat

Zararlılara ve hastalıklara dikkat edilmesi: Temmuz ayı aynı zamanda zararlıların ve hastalıkların problem olabileceği bir dönemdir. Bu nedenle, yaprak bitleri, kırmızı örümcek ve küf gibi sorunlara karşı organik yöntemler kullanarak gereken müdahaleler yapılabilir. İç mekan için uygulanan yaprak zararlıları ile mücadele yöntemleri denenebileceği gibi dış mekan için çeşitli solüsyonlar da hazırlanabilir. Isırgan otu solüsyonundan sirkeli suya veya arap sabunlu su karışımına bir dizi mücadele yöntemi mevcut. Salatalıklarda yaprak biti görüyorum, arap sabunlu su deneyeceğim.

Seradaki bitkiler için gölge sağlanması: Seranız varsa Temmuz ayı bitkileriniz için sıcaklık açısından oldukça tehlikelidir. Mutlaka gölgeleme yöntemlerinden birini tercih edin ve serayı sık sık havalandırmayı unutmayın. Yine böyle sıcak bir Temmuz ayında dev gibi bir Monstera deliciosa, yazlıktaki serada akşamdan sabaha kendinden geçmişti. Çok hızlı yıkım yaşanabiliyor, işleri ertelemeyin 🙂

Her mevsim dikkat etmek önemli ama lütfen güneş kremi kullanmadan dışarı çıkmayın, şapkanızı, gözlüğünüzü eksik etmeyin. Akşam saatinde oldukça aktif olan sivrisineklere karşı da koruyucu sürmeyi ihmal etmeyin 🙂

Mutlu bahçeler

Gizem Aydoğan, Temmuz 2023, Yalova