Ağustos bahçe işleri listesi ile karşınızdayım. Yaz aylarından pek hoşlanmayan bir kış aşığı olarak havaların serinlemesini ne kadar büyük bir heyecanla bekliyorum anlatamam. Bu yazıda Ağustos ayında bahçe bakımında dikkat etmeniz gerekenleri ve benim bahçemde olup bitenleri sizinle paylaşmak istiyorum.

Ağustos Ayı Bahçe İşleri Listesi

Ağustos ayı bahçe işleri listesinde yeni ekim-dikim işlerinden ziyade hasat ve bakım çalışmaları yoğunlukta 🙂

Sulama: Havalar boğucu derecede sıcak olmaya devam ediyor. Eyyam-ı bahur sıcaklarıydı fön rüzgarlarıydı derken bitkiler de bizler de yandık kavrulduk. Hava tahminlerine göre bulunduğunuz bölgenin koşulları doğrultusunda bitkilerinizi gerekiyorsa günlük olarak sulamanız icap edebilir.

Kuzey ve Marmara bölgelerinde günde bir kez sulamak yeterliyken güneye indikçe bu sıklık artabilir. Su kaybını azaltmak için sulamaları havanın daha serin olduğu sabah veya akşam saatlerinde yapmak önemli. Sulama yaparken saksıların dışını da hafiften ıslatırsanız biraz serinlik sağlamış olursunuz. Güneşte hortumun içinde kalan suya dikkat etmeyi unutmayın ki bitkileri anlık da olsa haşlamayın.

İlgili: Ağustos Ayı Çiçekleri: Glayöl İle İlgili İlginç Bilgiler

Hasat: Ağustos ayı daha ziyade hasat işlerine ayırdığımız bir ay. İlkbahar ile birlikte bahçemize diktiğiniz sebzeleri olgunlaştıkça toplayın. Olgunlaştıkça toplamazsanız sebzeler tohuma kaçar ve bitkinin verimi düşebilir.

Düzenli hasat önemlidir. Özellikle ata tohumundan yetiştirdiğiniz bitkiler söz konusuysa tohumluk ayırmayı sakın ihmal etmeyin. Benim dikenli salatalık o kadar lezzetli çıktı ki ata tohumu olmamasına rağmen bir tane tohumluk hıyar ayırdım. Yavaş yavaş sararıyor.

 

Budama İşleri

Solan çiçeklerin kesilmesi: Bitkilerin yeni çiçeklerini teşvik etmek için solan veya kendini salmış çiçeklerini çiçek dalı ile birlikte budamaya devam ediyoruz. Bu noktada tohum almak istediğiniz türlere dikkat edin ki tohum verecek çiçekleri de kesmeyin.

Ben bahçedeki ortancaları budadım geçtiğimiz günlerde, zira tohuma dönmelerine istemedim ve kendilerini toparlamalarına yardımcı olmayı amaçladım. Nitekim bu bahçeyle ilgilenmeye başladığımda çok kötü durumdaydılar, enerjilerini tohum üretmek için harcamalarını istemedim. Bu sene bol sürgün teşvik etmeyi amaçlıyorum.

Budama: Ağustos ayı bahçe işleri listesinde sıra budamada. Bu dönemde tırmanıcı güllerin budamasını yaparak formunu korumasına ve daha iyi gelişim göstermesine yardımcı olabilirsiniz. Yine çit bitkilerinin de budamasına vakit ayırabilir, özellikle hastalıklı ve kuruyan bölümleri uzaklaştırabilirsiniz.

Affiliate link: Bahçe aletleri önerilerimi incelemek için tıklayın

Çileklerin yeni stolonlarını saksıya alma ve morsalkımı budama mevsimi de geldi diyebiliriz. Budama yaparken sterilizasyon işlemini lütfen göz ardı etmeyin ve bitkiler arası geçişte budama makasınızı mutlaka alkol ve türevleri ile temizleyin.

Zararlılar ve Hastalıklarla Mücadele

Yabani ot mücadelesi: Ağustos ayında da tüm yaz mevsiminde olduğu gibi yabani otların kontrol altında tutulmasına dikkat edin. Dipleri nemliyken köküyle birlikte çıkarmak çok daha kolay oluyor.

Zararlılar ve hastalıklar: Zararlılar ve hastalıklar açısından gözünüzü açık tutmanız gereken bir dönemdeyiz. Birçok yaygın bahçe zararlısı ve hastalığı yaz aylarında daha aktiftir. Sulama yaparken yaprakları ıslatmamak riski azaltacaktır. Bitkilerin boğucu sıcaklarla mücadelesini desteklemek için ise yaprak azaltma yapabilirsiniz.

Benim bahçedeki yükseltilmiş sebze tarhındaki salatalıklarda yeşil yaprak bitleri çok sayıdaydı. Önce istila edilmiş yaprakları budadım, ardından arap sabunlu su ile yaprakların özellikle altlarına uygulama yaptım. Tamamen geçmedi ancak epey azaldı, sistematik bir şekilde devam ederek kurtulacağımı düşünüyorum.

Her mevsim dikkat etmek önemli ama lütfen güneş kremi kullanmadan dışarı çıkmayın, şapkanızı, gözlüğünüzü eksik etmeyin. Akşam saatinde oldukça aktif olan sivrisineklere karşı da koruyucu sürmeyi ihmal etmeyin 🙂

Bir de bahçenizle ilgili minik de olsa bir bitki günlüğü tutmayı deneyebilirsiniz. İnsan zihni öyle meşgul ki “Kesin hatırlarım” dediği her şeyi en önce unutuyor. Minik bitki günlükleri yıllar içerisindeki serüveninizi kayıt altına alma konusunda yardımcı olacaktır.

Mutlu bahçeler!

Gizem Aydoğan, Ağustos 2023, Yalova