Pilea peperomioides yaprak kıvrılması neden olur?

Popüler

Pilea peperomioides para ağacı ismiyle bildiğimiz ev yeşillerinden biri ve belki de Pilea bakımında en çok yaşadığımız problem, yaprakların şemsiye benzeri bir form alarak kıvrılması. Hemen hemen 3 tam yıldır benimle birlikte olan ev yeşilim Pilea peperomioides’in yaprak kıvrılması problemini gözlemledim.

Pilea peperomioides yakıcı güneş ışığını tolere edemese de parlak ışık almayı seviyor. Pilea peperomioides yeşilini kuzey cephedeki salonumun farklı noktalarında, farklı nem oranlarında ve şartlarda gözlemledikten sonra şunu söyleyebilirim ki ışığı ne kadar tepeye yakın bir açıdan alırsa o kadar düz ve yuvarlak yaprakları oluyor. Bu yine de hiç bir yaprak kıvrılmayacak demek değil, ışık yoğunluğuna bağlı yıl içerisinde farklı zamanlarda farklı tepkiler de verebiliyor.

Çin’in nemli ormanlarında yetişen Pilea peperomioides yaprak kıvrılması problemini önce nem eksikliğine bağlamıştım. Ancak nem cihazı ile stabil bir şekilde nem seviyesini %50- 60 ‘a çıkarmama rağmen kıvrılma konusunda bir değişiklik gözlemlemedim. ( Elbette bu demek değil ki ciddi oranda düşük nem şartlarında kıvrılma olmayacak. Birazdan söyleyeceklerim diğer faktörlerde problem olmadığından eminseniz geçerli)

Sonra “Doğal ortamında Çin’in dağlık arazisinden geliyorsa acaba Monstera deliciosa gibi daha da filtre bir aydınlık istiyor olabilir mi?” diye düşünüp pencereye olan mesafesini arttırdım. Neticede yaprakların çok daha hızlı kıvrılmaya başladığını ve bitkinin ışık yönüne doğru uzanma eğiliminde olduğunu gözlemledim. 

Ardından daha iyi ışıklanmanın etkilerini denemek üzere bu sefer camlarda tül bile olmayan kuzey cephe penceremin dibini seçtim. (Yaz ayları dahil yakıcı güneş ışığı almayan bir pencere burası)

Camları yere kadar olan pencerenin 20-30 cm kadar yakınında bir Pilea peperomioides’i masa üzerine, diğerini ise yere koymaya başladıktan sonra bu şemsiye benzeri kıvrıklığın azalmaya başladığını fark ettim. Yerdeki Pilea’nın yapraklarında düz yaprak oranı çok daha fazlaydı. Sehpada oturanın ise gökyüzü gören taraftaki yaprakları epey düzken diğer taraftakiler hafif kıvrık. Yani gökyüzünü olabildiğince tepeden gördüğüne sevindi 🙂

Pilea peperomioides‘i tepeden ışıklanmayı mümkün kılacak şekilde konumlandırırsanız bir süre sonra yapraklar muhtemelen daha düz bir form alacak. Ancak asıl farkı yeni yapraklarda görebilirsiniz. Kenarları kıvrılan yapraklar bir anda dümdüz bir yaprağa dönüşmeyecek yani. Zira kıvrılmalar, eğilmeler, bükülmeler gibi durumlarda yapısal farklılaşmalar sebebiyle “CTRL+Z-Geri Al” gibi bir sistem çalışmıyor bitkilerde 🙂 

Işığı tepeden almasına ek bir nokta da gerçekten düzenli olarak çevrilmeye duyduğu ihtiyaç. İç mekan bitki bakımında bitkinin dikey formunu koruması için haftada bir gibi 45 derece çevrilmesi önerilir. Bazı bitkiler çevrilmemeyi tolere edebilir ancak Pilea peperomioides için bu gerçekten elzem. Aksi takdirde muazzam bir fototropizm örneği görülür ve Pilea yeşiliniz ışığa doğru koşarcasına eğilebilir 🙂

Uzun aylar şehir dışında olduğum için çeviremediğim ve pencereden uzakta konumlanan Pilea peperomioides ve zamanla artan şekil bozukluğu / Renk eksikliğinin sebebi ise besin verilmemiş olması

Işıklanma konusunu hallederseniz özellikle yeni gelen yapraklarda şemsiye halini alma durumunu azaltabilirsiniz.

Yapraklar dışa doğru kıvrılıyorsa da bu sefer “Acaba fazla ışık alıyor olabilir mi?” sorusunu kendinize muhakkak sorun.

Peki, Pilea peperomioides yaprak kıvrılması bitkiye zararlı mıdır?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki çok iyi ışık almasına rağmen iklim, güneşlenme süreleri veya tamamen başka sebeplerle de yapraklarda kıvrılmalar görülebilir. Pilea peperomioides söz konusu olduğunda bunu yaşama ihtimaliniz olduğunu bilmelisiniz 🙂

Peki ışık sebebiyle kıvrılmalarda bu durum bitkiye zararlı mı? Temelde hayır, bitkiniz bu sebeple ölmez. Yani yaprakların kıvrılmasının bitkinizin ömrü üzerinde negatif bir etkisi olmayabilir ANCAK yeterli ışık almadığından zaman içerisinde problem yaşama ihtimali var elbette.

Kıvrılma, bitkinin formunu etkilerken kıvrılmaya sebep olan faktörler bitkinin fotosentez hızını etkileyebilir. Bitkiniz yeterli ışığı yakalamak için ne kadar çaba sarf ederse etsin, gerekli ışıklanma olmazsa sulama hataları gibi durumlarda tehlikeye açık hale gelebilir. Zira fotosentez hızına bağlı olarak suyu kullanma hızı da düşer ve fazla sulamayı tolere edemeyebilir. Dolayısıyla en ideal şartları sağlamak elbette bitkinizle daha uzun yıllar birlikte yeşermenizi sağlar. Diğer bir taraftan bitkinin fotoğrafta görüldüğü gibi eğilmesi devrilmesine veya eğildiği noktadan kırılmasına da yol açabilir.

Solda- Yukarıdaki Pilea peperomioides’in pencere yakınına alındıktan sonraki yavruları // Sağda – Ayrılan yavrulardan birinin tüm hayatını kuzey cephe pencere önünde geçirdikten sonraki yaprak formu

Yalnız bir kez daha uyarıyorum asla ama asla yakıcı güneşten bahsetmiyorum 🙂 Özellikle yaz aylarında, direkt güneş alan ortamlarda ışık, mutlaka bir tül ile filtrelenmiş olmalı ve bitkiniz uzun saatler yakıcı güneşe maruz kalmamalı. Yani Güneş – Tül – Bitki sıralaması şeklinde konumlandırma yapmalısınız.

Kış aylarında kuzey yarımkürede yaşayan Ev Yeşili kabilesi üyeleri için ise yakıcılık söz konusu olmadığından tülsüz de olur.

Gizem Aydoğan | Ev Yeşili

🍃 https://www.instagram.com/evyesili/

🍃 https://evyesili.com/

🍃 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

🍃 https://www.gizemaydogan.com/

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -