Begonvil bakımı ile ilgili temel bilgiler

Benim bitki bakım videolarını ve yazılarını bakıyorum da yakından takip ediyorsunuz. Çok seviniyorum geribildirim alınca ? Geçenlerde gelen bir soru da begonvil bakımı ile ilgiliydi. Sezen Aksu’nun Begonvil şarkısından sonra bence iyice farkındalık arttı. Bugüne kadar almayanlar da bir begonvil edindi. Birkaç basit begonvil bakımı önerisi paylaşmak isterim.

Begonvil halk arasında Gelin Duvağı veya Rodos Sarmaşığı olarak da biliniyor. Eminim başka yörelerde farklı isimlerle de anılıyordur. Bilimsel adı Bougainvillea. Begonviller Gecesefasıgiller (Nyctaginaceae) sınıfına ait bir cins. Begonvil cinsinin de 4-5 bilinen türü var. Mesela bir tanesi büyük begonvil olarak bilinen Bougainvillea spectabilis. Bu bitki sınıflandırma konusunu bambaşka bir mesele biliyorum. İyice öğrendiğimde bitkilerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılmaları ile ilgili de bir yazı yazacağım. Evet dönelim konumuza.

Begonvil anavatanı neresi? Nasıl bir çiçek?

Begonvil tam bir çiçek makinesi denilebilir. Benim gibi daha ziyade yeşil yapraklı nadir çiçek açan bitkiseverler için pek çekici gelmeyebilir. Begonvilin anavatanı Güney Amerika ama çok geniş bir alana yayılmış.

Ülkemizde genelde Ege’de kireçli evlerin bahçelerinde bolca miktarda görülür. Bembeyaz duvar önünde de pek güzel durur. Bu konuya begonvil bakımı kısmında tekrar değineceğim. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde rahatlıkla yetişir.

Begonvil mor, beyaz, pembe ve kırmızı renkte çiçek açar. Sarı olan begonvil de görmüştüm Kuşadası’nda bir serada. İnanılmaz görünüyordu. Belki de hibrit bir türdür emin olamadım.

Begonvil adını, kendisini 1768 yılında Brezilya’da keşfeden ve Avrupa’da tanınmasını sağlayan Fransız amiral Louis Antoine de Bougainville’den almış.

Begonvil bakımı ile ilgili öneriler

Akdeniz iklimini sevmesinden Güney Amerikalı begonvilimiz tahmin edeceğiniz üzere güneşi pek seviyor. Don olaylarına karşı oldukça hassas. Dona yakalanırsa çiçeklerini döküyor.

Begonvil tırmanıcı özelliğe sahip bir ağaçsı bitki. Ayrıca bir taraftan bulunduğu ortamın havadar olması ama diğer taraftan da rüzgardan korunması gerekiyor. Sonuç: Ege’de duvar diplerindeki renk renk begonvil. Begonvil için en ideal ortam gerçekten de ılıman iklimdeki evinizin bahçesinde bir duvar dibi. Kışlar sert geçiyorsa içeri de alabilirsiniz ancak havasız kalırsa strese girip çiçeklerini dökebilir.

Çok sulanmaktan hoşlanmıyor. Toprağının geçirken olması lazım. Bu konu pek çok bitkide aynıdır. Bitkiler suyun köklerinde çamurlaşmasını sevmezler. Lotus (nilüfer) yetiştirmiyorsanız tabii ki. Hafif taşlı karışık toprak oldukça uygundur. Çok sularsanız çiçekleriniz dökecektir.

Günde 6-7 saat iyi ışık alması önemlidir. Sıcak havadan da hoşlanır. Bu sebeple duvarın sıcaklığına sırtını vermeyi de sever. Çiçekleri ne kadar canlıysa aldığı güneşten o kadar memnun demektir.

Begonvil sulama yaparken sık sık az az sulamak yerine 3-4 haftada bir bolca su vermek genellikle daha etkilidir.

Begonvil çoğaltma ve yer değişimi

Begonvil vejetatif üreyen bir bitki. Yani yarı odunsu sürgünlerinden birini alıp toprağa dikerek çoğaltabilirsiniz. Begonvil çoğaltma yaparken yan sürgünü dikip ilk zamanlarda bol sulamalı, sonra çiçek açmasını teşvik etmek için daha az su vermelisiniz.

Begonvilin yerini değiştirirken ise önemli olan şey bitkinin köklerinin hava almaması. Yerini değiştireceğiniz begonvili sulamayı birkaç gün önceden bırakın. Toprağı tamamen kurusun. Böylece kökler bütün halinde çıkabilsin. Yerini değiştirdikten sonra sulama yapın. Eğer kökler hava alırsa dalları ve çiçekleri buruşmaya başlayacaktır. Bu durumda yerini değiştirince bol su verin ki kendine gelsin.

Saksıda begonvil bakımı

Begonvil ılıman iklimlerin bahçe çiçeği ancak bu demek değil ki evde saksıda bakılamaz. Saksıda begonvil bakımı ile ilgili 2 temel unsur var: Saksı ve sulama.

Begonvilin kökleri saksıda sıkış tıkış olmamalı ancak kocaman saksıya da dikmemelisiniz. Hafif bir sıkışıklığı severler. 2 yılda bir saksı değiştirmek yeterlidir. Kökleri birazcık sıkışık olunca daha çok çiçek açmaya meyillidir.

Evin güney cephesine yerleştirmeye çalışın. Evde saksıda bakılan begonviller bahçede olanlara göre daha kısa süre çiçekli kalır. Yaz gelince balkona kuytu bir yere çıkarabiliyorsanız da şahane olur.

Fazla sularsanız veya uzun süre kuru bırakırsanız da aynı sorunu yaşarsınız. Toprağının geçirgen olması lazım. Çok fazla hindistan cevizi torfu (cocopeat) gibi materyaller içeren yani suyu tutan toprak istemez. Su saksının altından akabilmelidir. Su aşağıdan akana kadar sulayıp, tabaktaki suyu dökmelisiniz.

Begonvilin çiçek açması için toprağın kuru-ıslak ayrımında biraz daha kuruya yakın olması gerekir. Yani hafif kurumasını bekleyip toprak kuruduktan 1-2 gün sonra sulamak çiçeklenmesini artırırmış. Bütün botanikçiler benzer bilgiler vermiş.

Yine bahçe begonvilinde olduğu gibi çok rüzgar almamalı, havadar ama çok rüzgarlı olmayan bir alan yaratmalısınız. Begonvil gübre seven bitkilerdendir. Botanik marketlerde satılan begonvil için uygun gübrelerden alabilirsiniz. Mümkünse yavaş karışan granüllü gübreler tercih edin.

🍃 https://www.instagram.com/evyesili/

🍃 https://evyesili.com/

🍃 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

🍃 https://www.gizemaydogan.com/

🍃https://www.youtube.com/c/RootsBuds

This website uses cookies.