Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır?

Popüler

Areka palmiyesinin (Dypsis lutescens) bir zamanlar nesli tükenmekte olan bir tür olduğuna inanmak zor değil mi? Zira şimdi nereye baksak bir demet mutlaka görüyoruz. İKEA’ya gidip areka palmiyesi almadan dönen pek yok gibi 🙂 Bambuya benzeyen areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır? Yapraklarındaki bozulmalar, sararmalar ve siyah renk ne anlama gelir? Gelin birlikte inceleyelim.

Çok yıllık bir bitki olan areka palmiyesi aydınlık seven ve inanması güç olsa da çiçek açan bir türdür. Anavatanı Madagaskar’dır ve çiçekleri soluk sarı renklidir.

Areka palmiyesi hayvan dostlarımız için zehirli değildir ve açıkçası özellikle kedilerin pek favorisidir.

Areka palmiyesi hem dış hem iç mekanda yetiştirilebilir.

Areka palmiyesi bakımı önerileri

☀️ Işık: Dışarıda, bu bitkiler parlak, filtrelenmiş güneş ışığını sever, ancak aynı zamanda adapte olduğunda parlak ve direkt güneşe de tahammül edebilirler. Güçlü öğleden sonra güneşinden korunmaları gerekir, çünkü çok şiddetli ışık yapraklarını kavurabilir. İç mekanlarda areka palmiyeleri, güneye veya batıya bakan bir pencereden parlak ışığa maruz kalındığında en iyi sonucu verir. Kuzey veya batı cephesindeki odalarda bakıldığında yeterli ışık aldığından emin olmak gerekir. Kışın pencereye yakın konumlandırılmalı, yazın ise yine pencereye yakın ancak tül arkasından ışık alması sağlanmalıdır.

? Toprak: Saksılı iç mekan bitkileri için, iyi drene olan, turba yosunu bazlı bir saksı karışımı mükemmeldir. Yeşil yapraklı bitkiler için bir torf da uygun olacaktır ancak ideal karışım 2-3 ölçü torf 1 ölçü perlit ve 1 ölçü kum/pomza gibi düşünülebilir.

? Sulama: Birçok palmiye gibi, areka palmiyeleri de nemli toprağı sever, ancak aşırı sulamaya karşı hassastırlar ve suya doygun bir saksı karışımı içinde oturmaya tahammül edemezler. Bu yüzden toprağın veya saksı karışımının sulamalar arasında hafifçe kurumasına izin vermek gerekir. Areka palmiyeleri çeşme suyuna duyarlıdır, bu nedenle damıtılmış su veya toplanmış yağmur suyu kullanmak önerilir. Akşamdan kaynatılmış ve ertesi güne kadar dinlenmiş çeşme suyu kullanılabilir. Fazla klorlu su kullanıldığında areka palmiyesi gövdesinde siyah noktalar görülür. Bu durumda sulama zamanı geldiğinde toprak temiz su akıtarak iyice yıkanmalı ve biriken minerallerin topraktan akıp gitmesi sağlanmalıdır.

? Sıcaklık: 18-25 derece arası sıcaklıklarda gayet mutludur. Ev içinde yetiştirildiğinde, yaprakları soğuk pencerelerden, klimalardan ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Yaz aylarında kapalı veya açık balkona alınabilir ancak 10 derece altına düşmeden eve getirdiğinizden emin olun. Ani soğuk hava yapraklarda koyu lekelere neden olabilir. Ayrıca, areka palmiyesinin en iyi şekilde görünmesini sağlamak için yüksek nem önemlidir. Hava çok kuruysa, yaprak uçlarının kahverengiye dönmesi yaygındır. Evdeki nem oranı mutlaka ölçülmeli ve artırılmalıdır.

?   Gübre: Areka palmiyesi gübresiz bakımı yapılmaması gereken bitkilerdendir. İlkbahardan sonbahar başına kadar etiket talimatlarını izleyerek sıvı besin ile gübrelemek gerektirir. Bitki uykuda iken yani sonbahar sonu ve kış aylarında bitki besini vermemek önemlidir.

?  Saksı değişimi: Açık havada yetiştirildiğinde, drenajı yani toprağın geçirgenliğinin iyi olduğu bir alanda bakmak önemlidir. Islak toprak, kolayca kök çürümesine neden olabilir. Bir ev yeşili olarak, iyi drene olan bir saksı gereklidir. Dolayısıyla dekoratif saksıda bakılsa dahi mutlaka içerisinde delikli bir saksıda yetiştirilmeli ve sulama yapıldıktan sonra mutlaka dekoratif saksı veya saksı tabağı içindeki suyun dökülmesi gerekmektedir. Zira kök çürümesi geri dönülmez hasara yol açar.

Areka palmiyesi bakımı yaparken çok büyük saksılar kullanılmamalıdır. Geniş drenaj delikleri olan ve tam köklerin büyüklüğüne uygun bir saksı tercih edilmelidir. Bununla birlikte, saksı karışımını yenilemek ve kapta biriken gübre tuzu gibi birikintileri gidermek için her iki yılda bir saksı değişimi yapmak önerilmektedir. Saksı değişimi yapmak elbette zorunlu değildir ancak 2 yılda bir mutlaka torf değiştirilmelidir. Areka palmiyesi kök demeti saksıya rahatça oturuyorsa aynı boyda saksı ile devam edilebilir. Dikim yaparken eski derinliğinde dikmeye özen gösterin. Çok derin veya sığ dikim yapmayın. Aksi takdirde adapte olamaz ve yapraklarının sararmaya ve kurumaya veya aşağı doğru eğilmeye başladığını görebilirsiniz.

✂️  Areka palmiyesi nasıl çoğaltılır?

Areka palmiyelerini tohumdan evde çimlendirebilirsiniz ancak bu epey meşakkatli bir süreçtir. Daha eski, turuncu renkli tohumlar genellikle daha yeni, daha yeşil tohumlardan daha iyi bir çimlenme oranına sahiptir. Çimlenme, 25 derece üzerindeki toprakta ve nispeten yüksek nemde yaklaşık altı hafta kadar sürer. Tohum başlangıç ​​karışımını nemli tutun, ve ardından fideleri nemli tutmaya devam edin. Çimlendirmek için geçirgen perlitli vermikülitli çimlendirme karışımı kullanabilirsiniz ve tohumları hafifçe örtmeniz gerekir.

Kökten ayırma ile çoğaltmak daha garantilidir. Ancak çoğaltılacak bitkinin birkaç kök yumrusu olmasına dikkat edilmelidir. Baharda saksı değişimi yaparken ayırmak en doğrusudur aksi takdirde bitki gereksiz strese girer. Köklerinden ayırmak istediğinizde önceki gün bitkiyi sulamalısınız. Bu sayede kökler kırılmadan daha rahat ayrılacaktır. Ayırırken en az 3-4 minik fide ayırmalısınız. Tek bir fide ayırmak yerine 3-4 tanesini bir yere dikmelisiniz. 1-2 fide yeterince gelişemeyebilir ve hoş bir görüntü oluşturmaz. Ayırdığınız bitkileri 2 ölçü yeşil yapraklı bitkiler için torf 1 ölçü kum içerecek şekilde hazırladığınız karışıma dikin.

Areka palmiyesi problemleri

? Ev içinde yetiştirilen areka palmiyeleri, yaprakların zarar görmesine ve renk bozulmasına neden olabilecek akarlar, yaprak bitleri, unlu bitler, kabuklu bitler ve beyaz sinekler dahil olmak üzere yaygın ev bitkisi zararlılarına karşı savunmasızdır. Herhangi bir istilayı mümkün olan en kısa sürede, ideal olarak doğal bir böcek ilacı ile tedavi edin. Neem ağacı yağı doğal böcek ilacı seçeneklerinden genelde en çok tercih edilendir. Tedavi ederken bitki karantinaya alınmalıdır. Zira tüm bu zararlılar diğer bitkilere de bulaşır.

İlgili yazı: Areka palmiyesi alt gövdede siyah noktalar ne anlama gelir?

? Areka palmiyelerinde karşılaşacağınız sorunların çoğu yanlış sulamadan kaynaklanmaktadır. Yaşlı yapraklar doğal olarak kahverengiye dönüp dökülürken, genç yaprakların kahverengiye dönmesi genellikle aşırı sulanmadan kaynaklanır. Suyu düzenleyin ve toprağın geçirgen olduğundan, köklerin ıslak olmadığından emin olun. Toprak uzun süre ıslak kalıyorsa hangi mevsimde olursa olsun toprak değişimi gerekmektedir aksi takdirde bitki baharı beklerken kök çürümesinden kaybedilebilir.

Areka palmiyesi yaprakları sararıyor: Areka palmiyesinde sararma genelde az sulamaya işarettir zira areka suyu sever. Toprağı nemli olsun ister. Suyunu düzenli vermek önemlidir. Suyunu düzenleyin ve sararan yaprakları budayın.

Areka palmiyesi yaprakları uçları kuruyor: Nem seven areka palmiyesi yaprak uçları evdeki hava kuruysa veya bir anda çok soğuk olduysa, pencereye yakınsa ve camdan soğuk hava geliyorsa kurur. Nemini düzenleyin, 10 derece altı soğukta bırakmayın ve kahverengi uçları minik hareketlerle pıt pıt kesin.

? Areca palmiyeleri ayrıca kırmızı örümcek akarları ve unlu bitlerin en sevdiği bitkilerdendir. Kırmızı örümcek akarları küçüktür ve görülmesi zordur, ancak benekli, sararmış yapraklar kırmızı örümcek belirtisidir. Akarlar yaprakların alt kısımlarında toplanır ve istila yoğunsa, yapraklar arasında ince ağlar görürsünüz. Areca palmiyeleri, nemli koşullarda kırmızı örümcek akarlarına daha az eğilimlidir, bu nedenle ortamdaki nemi artırmak önemlidir.  Örümcek akarlarından kurtulmak için sulama zamanı geldiğinde yaprakların alt tarafına fısfıs ile su püskürtün veya 1 litre suya 1-2 damla arapsabunu karıştırıp nazikçe silin. Yine neem ağacı yağı daha doğal bir böcek ilacı olarak kullanılabilir.

? Unlu bitler, bitkinin gövdelerinde veya yapraklarında küçük kabarık beyaz tortular gibi görünen, yapışkan ve hareketli bitki özsuyu emici böceklerdir. Onlardan kurtulmak için bitkiyi bir duş başlığıyla yıkayabilir, yapışmış halde olanları cımbızla toplayabilirsiniz. Pamuklu çubuğu oksijenli suya batırıp pıt pıt böceklere dokundurmak ve neem ağacı yağı ile aynı işlemi yapmak veya 1 litre suya 3-4 damla neem ağacı yağı damlatıp püskürtmek de önerilmektedir.

Ev Yeşili

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -