Aloe ve Agave arasındaki farklar neler?

Popüler

Aloe ve Agave sıklıkla karıştırılan bitki cinsleridir. Her ikisi de kuraklığa dayanıklı olsa ve birbirine benzese de birbirine yakın akraba olan cinsler değildir. Aloe ve Agave arasındaki farklar ve benzerlikler neler? 

Sınıflandırma farklılıkları

Aloe, Asphodelaceae ailesine ait bir cinstir. Bu cins bitkiler güle benzeyen bir yapıda sıralanan etli yaprak yapısına sahiptir. Agave cinsi türler de güle benzeyen yapıda etli yapraklara sahip olsa da bu cins bitkiler Asparagaceae (Kuşkonmazgiller) ailesine aittir.

Köken farklılıkları

Aloe bir “eski dünya” bitkisidir. Kökeni Sahra Altı Afrika, Suudi Arabistan Yarımadası ve Madagaskar’dır. Aloe cinsi bu bölgeden Akdeniz ve Güney Afrika’ya yayılmıştır. ABD gibi dünyanın pek çok yerinde yetişseler de buraya özgü bitkiler değillerdir. Agave ise yeni dünya bitkilerindendir. Anavatanı Meksika ve Güneybatı Amerika’dır. 

Yapı farklılıkları

Aloe ve Agave cinslerini birbiriyle karıştırmak çok kolaydır. Birkaç fark ile ayrımı yapmak mümkün olsa da konuya uzak biri tarafından karıştırılmaları muhtemeldir. Genellikle Agave cinsi Aloe cinsine göre daha büyük ve daha dikenlidir. Agave ‘ın dikenleri çok keskindir ve batarsa acıtır. Aloe’nin “dişleri” ise dokunulduğunda acı verici bir sivriliğe sahip değildir. Daha yumuşaktır.

Agave ve Aloe cinsini ayırmanın en etkili yolu her ikisinin de yaprağını ikiye kırmaktır. Aloe yaprağı hızlıca kırılır ve içinden bir jel çıkar. Agave ise çok dayanıklıdır, kırılabilmesi için dikenlerini kesmek gerekir.

Çiçek farklılıkları

Aloe çiçekleri boru şeklindedir ve uzun gagalı kuşlar için döllenmeye çok uygundur. Uzun çubukların tepesinde öbek halinde açarlar. Aloe ilkbahar veya yaz aylarında çiçek açar ve  beyaz, turuncu, kırmızı veya mor olabilir.

Agave çiçekleri bitkinin tam ortasından yukarı doğru uzanan dev bir sap tepesinde açar. Bu çiçek sapı (somak denir) genellikle bitkinin kendinden çok daha büyüktür. Tepesinde bir çalı gibi çiçek öbeği bulunur. Çiçek sapı oluşumu bitkinin enerjisini öyle çok harcar ki genellikle ana bitki bu süreç sonunda ölür. Bir diğer deyişle Agave cinsi bitkiler çiçek açabilmek için kendilerini öldürür. Agave 10-30 yaş aralığında ve hayatlarında yalnızca bir kez çiçek açar. Çiçek açma süresi bazen çok daha uzun olabilir. Bu sebeple “Yüzyıl bitkisi” olarak da anılır.

🍃 https://www.instagram.com/evyesili/

🍃 https://evyesili.com/

🍃 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

🍃 https://www.gizemaydogan.com/

🍃https://www.youtube.com/c/RootsBuds

- reklam -
- reklam -

Son Yazılar

- reklam -

Önerilenler

- reklam -