8 kolay tohum çimlendirme önerisi

Minik saplardan veya fidelerden bitki yetiştirmek daha kolay elbette. Ancak çimlendirmenin de başka bir tatmini var. Doğada rahatlıkla çimlenen bu minik tohumcuklar evde biraz nazlanabiliyor. Nihayetinde doğada her şey kendi işleyişinde. Evde yaptığımız şey doğayı taklit etmekten ibaret.

Yine de kolay tohum çimlendirme için birkaç öneri var. Bu püf noktalarına dikkat ederek domates, biber, salatalık gibi tohumlarınızı keyifle çimlendirebilirsiniz.

Tohumun eski olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Çimlendirmeye geçmeden önce önemli bir nokta var. Tohumunuz boş ise veya çok eskiyse ne yapsanız çimlenmez. Yapmanız gereken şey bir bardağa su koymak. Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur. Dibe çöken tohumları kullanın.

Kolay tohum çimlendirme önerileri

  1. Tohumları toprağa ekmeden önce nemli kağıt peçete içine koyup, bu peçeteyi de kilitli poşete koyup çimlendirebilirsiniz. Arada bir havalandırmayı ya da 1-2 yavalandırma deliği açmayı unutmayın.
  2. Tohumları pamukta çimlendirebilirsiniz. İlk okulda yaptığımız fasulye çimlendirme deneyini hatırlayın:)
  3. Tohumları toprağa doğrudan ekerek de çimlendirmek mümkün. Ancak öncesinde 1 geceden sabaha suda bekletirseniz çatlayıp çimlenmesi daha kolay olacaktır.
  4. Çimlendirmek için tohumları ekerken üzerine tohumun en fazla 2 katı yükseklikte toprak örtün. Yani tohumun büyüklüğü 3 mm ise üzerini maksimum 5-6 mm toprak ile örtmelisiniz. Yoksa fazla derinde kalabilir.
  5. Tohumları toprağa ektikten ve suladıktan sonra saksının üzerini streç filmle kapatabilirsiniz. Sera yöntemi denilen bu yöntemle çimlenmeyi hızlandırabilirsiniz. Bir kalem ucuyla streç filme 1-2 delik de delerseniz havasız kalmasını önlersiniz. Tohumlar filizlendikten sonra streç filmi kaldırırsınız.
  6. Kolay tohum çimlendirme için toprağı fazla sulamamalısınız. Çok veya tazyikli sularsanız tohumlar hareket edebilir. Tohum çimlendirme için genelde ilk sulamanın alttan yapılması bu sebepledir.
  7. Tohum çimlendirirken tohumun altını üstünü iyi inceleyin. Köklenecek kısmı aşağı gelirse daha kolay çimlenir. Ama çok da dert etmeyin, onlar yolunu bulur 🙂
  8. Tohumları limon kabukları, tuvalet kağıdı rulosundan veya gazeteden yapacağınız çözünebilir saksılar veya yumurta kartonu içinde çimlendirebilirsiniz. Limon kabuğu ve yumurta kabuğunda küflenme söz konusu olabilir. Tuvalet kağıdı rulosu veya yumurta kartonu daha güvenli seçeneklerdir.

🍃 https://www.instagram.com/evyesili/

🍃 https://evyesili.com/

🍃 https://www.facebook.com/pg/evyesili/

🍃 https://www.gizemaydogan.com/

🍃https://www.youtube.com/c/RootsBuds

 

This website uses cookies.